22 december 2010

Arbetslinjen - Nu kommer Regeringen officiellt göra Försäkringskassan till Stazi

Kommunalarbetaren berättar:

KA kan nu avslöja att den nya reformen som genomförs vid årsskiftet kan innebära att fler svårt sjuka liksom Christina Reyes nekas ersättning från Försäkringskassan. Då skärper nämligen myndigheten greppet om utredningsläkarna, som fråntas rätten att över huvud taget sätta en nivå för den sjukskrivnes arbetsförmåga.


– Läkarna ska inte uttala sig om arbetsförmågan, det ska våra handläggare göra, säger Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare.
Syftet är att bedömningarna ska bli mer i enlighet med den nya sjukförsäkringen.
– Läkarna kan inte hålla reda på alla tidgränser i rehabiliteringskedjan. Arbetsförmåge-bregreppet är Försäkringskassans. Och det är mycket striktare idag med prövningen mot hela den reguljära arbetsmarknaden.Ett av dessa fall för sjukförsäkringsreglerna har nu fått rätt om att hon inte hade arbetsförmåga.
Dock lite för sent. Christina Reyes är död.

Kommunalarbetaren igen:
Christina Reyes gick med rollator, hade svåra alkoholproblem och vägde bara 36 kilo. Ett medicinskt specialistteam slog fast att hon saknade arbetsförmåga. Ändå tyckte Försäkringskassan att hon kunde jobba. I september fick hon rätt i domstol.
Men då var hon redan hon död.

Det här är genomgående och har spridit rädsla även i det lilla. Jag har nyligen hört en berättelse om att någon uppmanades vila upp sin överansträngda handled. På den här personens arbetsplats finns det bara fysiskt ansträngande arbetsuppgifter. Men det var inte tal om att sjukskriva personen för att få den vilan. Det vågade inte läkaren för rädsla att få kritik av Försäkringskassan om att översjukskriva.


Det här är fullständigt sjukt och kontraproduktivt ur alla aspekter... även den Moderatledda regeringens arbetslinje.


REKOMMENDERAS:
Roger Jönsson har ett konstruktivt förslag för en ny inriktning på sjukförsäkringen


Andra som bloggar:
Röda berget - Läkare får inte längre sjukskriva folk
Alliansfritt Sverige - Infrastrukturministern ger reseledartips i det totala trafikkaoset
Storstad - Om vilka förändringar som hittills gjorts med sjukförsäkringen
Mitt-i-steget - Organiserad brottslighet - Hur världen hänger ihop