4 januari 2011

Praktikanter - Osynliga arbetsmiljöoffer

Arbetsförmedlingens praktikplats blev Håkans död. Han skickades ut till Sveriges farligaste jobb med en motorsåg i handen. Ett år senare väntar döttrarna fortfarande på svar. Varför dog pappa?

Trädens gulnande löv rasslade när 47-årige Håkan Altin varvade upp motorsågen och förde kedjan mot björkens vita näverhinna. Ett av träden hade svepts med av vinden och halvlåg mot ett annat. Håkans jobb var att fälla båda, det farligaste en skogsarbetare kan utsätta sig för.


Han hade hunnit jobba ett par veckor för Gävle kommun, ditskickad av Arbetsförmedlingen för arbetsträning. Han var lycklig, äntligen en väg ur arbetslösheten.


Dagens Arbete har specialgranskat det här.
Varje år publiceras statistik för olyckor på arbetsplatser. Men bara för människor som har ett arbete. För dem som skickas ut från Arbetsförmedlingen finns inga officiella siffror, de göms undan på Arbetsmiljöverket.

Dagens Arbete hänvisas till statistikenheten, och där är svaret ständigt detsamma:

–  Arbetsskadestatistiken görs bara för sysselsatta.

Ingen av myndigheterna tycks heller ha något intresse av att följa upp praktikanternas farliga jobb.

–  Vi har ingen samordning med Arbetsmiljöverket. Det är en orimlig begäran att vilja veta om de här människorna är värre utsatta än andra på arbetsmarknaden, säger Lena Igelström på Arbetsförmedlingens statistikavdelning.

För Arbetsförmedlingen verkar det mest handla om att få ut folk och få bra statistik, säger Michael Kinell, regionalt skyddsombud på IF Metalls stockholmsavdelning.

– De bryr sig inte om att granska arbetsmiljön på arbetsplatserna och struntar i om vi avstyrker, säger han.

–  Om vi säger nej gör vi det inte för att vi tycker det är kul, säger Jörgen Näsström, ombudsman på IF Metalls avdelning i Norrbotten.Bloggar om detta: 
Johan Westerholm - Regeringen Reinfeldt: Ett cyniskt och kortsiktigt ansvar för arbetslinjen
Roger Jönsson - Läs denna viktiga artikel i Dagens Arbete
Andra bloggar om: Peter Johansson om de borgerliga bloggarnas tystnad om Botrygg, Lisa Klaminder om Facebook status kostade honom jobbet, Johan Westerholm om brunliberalismen är tillbaka, Alliansfritt Sverige om var sd står i riksdagen. Martin Moberg om ökad otrygghet för bemanningsanställda, Björn Andersson om Därför kallar jag alliansregeringen för bidragsregeringen

Rekommenderas: Ola Wong om Inte Vinterns fel att tågen inte går