22 november 2010

Nu vågar anställda anmäla övergrepp... i Kenya. I Sverige tystnar däremot arbetsplatserna

Nu vågar de anmäla övergrepp. Vi såg hur facklig utbildning fick människor att våga protestera, säger Erika Hinders, brandman och en av fem fackligt aktiva ungdomar som reste till Kenya.
Det rapporterar tidningen Kommunalarbetaren.

Erika Hinders berättar om en kvinna som sa ”nu vet jag att det inte är OK med sexuella trakasserier, och jag vet hur jag ska få stopp på det!”
Sexuella övergrepp och våldtäkter från arbetsledare och andra är så vanliga att många kvinnor uppfattar det som något man måste finna sig i. Men när de fått facklig utbildning händer något, de vågar protestera och anmäla.
Men i Sverige däremot, där rapporterar fler och fler media om att anställda inte vågar kritisera brister på sin arbetsplats. GP här


Vår pågående studie inom vård- och utbildningssektorn visar att anställda håller inne med kritik på 43 av 70 arbetsplatser. Av dessa 43 riskerar anställda på 13 arbetsplatser att tvingas lämna sin anställning, få sämre löneutveckling, sämre arbetsuppgifter eller utsättas för verbala trakasserier från chefer. På 12 andra av de 43 arbetsplatserna har många anställda tröttnat på att lämna kritik då kritiken inte beaktas av chefer.

Från flera arbetsplatser rapporteras om konforma, nedtryckande arbetsplatskulturer som hindrar kritik. Andra faktorer som hindrar kritik är osäkra anställningar, individuella löner och rädsla att framstå som gnällig eller besvärlig.

Men arbetsgivarna vill inte införa den lag om meddelarskydd i privata välfärdsföretag som gäller i offentlig sektor trots att 7 av 10 tjänstemän i Unionen önskar att lagen ändras.
De två olika perspektiven på det speglas här.


LO-TCO Rättsskydds chef Dan Holke:

- Det finns inget skydd för visslare i privat sektor. Jag kan förstå att människor är rädda för att gå ut med missförhållanden på sin arbetsplats. Det finns nog fog för det.



Lars Gellner, arbetsrättsjurist på Svenskt Näringsliv, är av en annan åsikt.

- Det är så skilda förhållanden mellan privat och offentlig sektor. Det finns ingen anledning att kopiera meddelarfriheten i offentlig sektor till privat. Det skulle kunna luckra upp lojalitetsskyldigheten och äventyra konkurrensförhållanden.

Redan 2008 visade Kurt Junesjö, tidigare förbundsjurist på LO-TCO Rättskydd på yttrandefrihetens urholkning i NT:s artikelserie Jobben och tystnaden.


- Det finns flera orsaker till varför detta har hänt.. Att den individuella lönesättningen har slagit igenom fullt är en stor orsak till arbetstagarens försvagade ställning. Det tillsammans med allt osäkrare anställningsformer har gjort att många inte törs vara uppkäftiga.


I en del utländska företag, exempelvis med amerikanska ägare, finns en tradition med tystnadsplikt. Anställda får skriva på kontrakt om yppandeförbud om verksamheten. Företag inför löjeväckande yppandeförbud till närstående.


Den försämrade yttrandefriheten går hand i hand med andra integritetsinskränkningar i samhället. Han nämner drogtester, utdrag ur brottsregister och till och med lagstiftning som kräver att vissa yrken ska ha utdrag ur belastningsregistret.



För att vända den dystra trenden krävs flera förändringar i lagstiftningen tror Kurt Junesjö. Han tycker exempelvis att det måste finnas en regel där man ger den anställde rätt till oppositionell yttrandefrihet.

- Jag ser en trend att när en anställd vinner ett mål i Arbetsdomstolen så köper en arbetsgivare ut den anställde. Så oavsett om den får rätt eller inte så finns det rättsfall som inte kommer fram. Om yttrandefriheten är viktig för Sverige så skulle inte en oppositionell kunna bli utsatt för repressalier. Det borde finnas med i lagstiftningen, säger han.
Så i Kenya går det sakta framåt i utvecklingen. I sverige går det allt snabbare åt andra hållet.


Rekommenderas:
Partiets tidlösa värderingar... av en kvinnlig Obama?
Och får väl göra er uppmärksamma på novisiteter (min nya som inte begränsar sig till fackliga frågor.

Andra bloggar om:
Fas3bloggen om en sällsynt men glädjande nyhet,
Tokmoderaten om (S)chackspel och döden

Netroots:
Telepromptern bland annat om att man nu kan vara för fattig för att få stanna i Danmark,
Staffan Lindström om att Hjelm-Wallén borde tänkt ett steg till, Annarkia om vinter snö och tågkaos i repris, Alliansfritt Sverige om att världens rikaste parti balanserar på fyra procents spärren, Tord Oscarsson om Juholt och Guteland i partiledningen. Johan Westerholm om att vi gick till val på skilda verkligheter, Martin Moberg i samma ämne
MediaCreeper