16 november 2010

Timbro anklagar fackföreningarna för att stänga ute invandrare från arbetsmarknaden

Marcus Uvell Vd på Timbro hävdar i en debatt på Dagens arena att fackföreningarna ser invandringen som ett hot mot det fackliga löftet.

Innebörden är nämligen att nyanlända invandrare kan tillåtas arbeta endast om det inte påverkar dem som redan har ett arbete. Om en sådan motsättning uppstår (det vill säga det fackliga löftet utsätts för ”press”) kan arbete inte tillåtas. Då är det bättre – för facket, alltså – att invandrarna går arbetslösa.


Det han inte verkar vilja förstå är att det eventuella hotet mot det fackliga löftet endast består i att det kan uppstå en låglönemarknad om dom utnyttjas som oorganiserad och billig arbetskraft.

Vidare skriver han:

Jag tror inte att det är lätt att förändra den fackliga verksamheten så att utanförskapet bland invandrare kan minskas, utan att fackets ställning därmed undermineras. Men jag är övertygad om att det är oansvarigt att inte försöka göra en sådan förändring, och direkt ohederligt att låtsas som att den inte ens behövs.


Varför skulle fackföreningarna inte vilja organisera invandrare och varför skulle det underminera dess ställning ?

Jag tror att han gör en rejäl tankevurpa här. Det är företagen som leder och fördelar arbetet och den rätten har försvarats med näbbar och klor sen början på förra seklet. Att minska utanförskapet bör ju därför åligga politikerna, för att ge hjälp och stimulans för att göra invandrare anställningsbara Sedan bör det ju vara företagens ansvar att utan diskriminering anställa. Därefter tas dom med öppna armar emot av fackföreningarna som organiserar dom.

Det Timbro försöker göra är att lägga över ansvar på fackföreningarna som vi lagligen inte kan utföra.

Tycker det är pinsamt av en så hög företrädare av Timbro att inte veta mer om Svensk arbetsmarknad och arbetsrätt !! Men detta är väl bara ett nytt försök att skylla på någon annan istället för att vara kreativ och samarbetsvillig.

För den som vill finns hela hans inlägg här:
http://dagensarena.se/debatt/markus-uvell-ohederligt-att-inte-latsas-om-fackets-utmaning/