23 november 2010

IF Metall och ungdomskrisavtalet

I torsdags tog ett splittrat avtalsråd med 5 rösters majoritet beslutet att ge klartecken till ett Ungdomskrisavtal.

Avtalet gäller företagens rätt att till 75 % av avtalets lägstalön anställa/utbilda ungdomar under 25 år. Det ska ske med ett lokalt kollektivavtal med lokala fackklubben och dom har rätt att kräva en utbildningsplan. Detta får ske under 1 år med eventuell förlängning i 1 år. 2 år alltså.

Att frågan hur vi hjälper ungdomar in på arbetsplatserna samt hur vi gör dom anställningsbara har varit ett stort problem bland annat på IF Metalls avtalsområden. Detta är IF Metalls lösning på problemet.

Redan innan detta avtalet kom så fick väl dom flesta en upplärning på arbetsplatsen av arbetsgivaren, varje arbetsplats är unik. Nu behöver dom inte betala för detta längre. Det är en subvention som kan vara okej i en kristid som detta men känns lite onödig då dom klarat det utan subvention i kanske 200 år.

Några frågor man kan ställa sig är:

Hur ska en klubb på ett mindre företag stå emot när arbetsgivaren kräver att anställa på dessa villkor ochalternativet är ingen anställning alls utan mer arbete för dom som redan är anställda ? Underbemanning under en lång tid är inget nytt fenomen och är inget bra för arbetsmiljö och anställda.

Vad säger kompisarna "Facken inom industrin" ? Till exempel pappers fick det tufft med förra krisavtalet när arbetsgivarna ville att även dom skulle anamma detta sätt att lösa krisen. Är samordningen slut ?

Varför inte flytta ut problemet från arbetsgivarens händer för att istället utöka praktiken på Teknikcollage och därigenom göra ungdomarna anställningsbara i skolans regi ?

Vad säger LO om detta ? Är IF Metall viktigare själva än LOs sammanhållning ?


Att dom ska ha en ordentlig ersättning är ju självklart. Att skrika lönedumpning är knappast konstruktivt men det känns som IF Metall återigen tar ett ansvar som ska ligga på regeringen!

Tyvärr tror jag inte så gott om arbetsgivarna som förbundskontoret i Stockholm verkar göra. Jag har nog en annan bild av småklubbarnas möjligheter att klara detta och jag hoppas att vi i nästa avtalsrörelse bjuds samma välvilja av arbetsgivarföreningarna som vi nu visar mot dem.

Risk finns att ungdomarna utnyttjas av företagen då klubben inte klarar att stå emot ! Hoppas jag har fel.

Media:
DN1 , Dagens arbete, SvD 1 , Sveriges radio
Annie Johansson , Jönköpingsnytt , Annie Johansson 2