25 november 2010

Industriarbetare sjukare än andra

Industriarbetare som gjutare, svetsare och plåtslagare är några av de sjukaste yrkesgrupperna på arbetsmarknaden, visar en rapport från Försäkringskassan.

I delgruppen "Gjutare, svetsare, plåtslagare med flera" redovisas 14 sjukdagar för kvinnor och 8 för män.

Sjukast är gruppen "Övriga servicearbetare", där städare, renhållningsarbetare, biltvättare med flera yrken ingår. Snittet för den gruppen ligger på 14 respektive 9 sjukdagar.

Minst antal ersatta sjukdagar per anställd hade "Högre ämbetsmän och politiker", med 2 sjukdagar för kvinnor och 1 för män. Även militärer, chefer, vd:ar, matematiker och statistiker ligger i topp i friskhetsligan.

Det finns många anledningar till detta, tror
Marie Mulder, rapportförfattare.


– Personer med arbetaryrken har en tyngre fysisk belastning än tjänstemännen.

Möjligheten att anpassa arbetslivet vid sjukdom, och olika livsstil inom olika yrkesgrupper är andra möjliga orsaker.

Undersökningar har också visat att den som har inflytande över sin arbetssituation och sina arbetstider mår bättre än den som inte har det.

Marika Lindgren-Åsbrink skriver på Storstad om konsekvenserna av att hamna i sjukförsäkringen i ett tidigare inlägg.


1. En ”rehabiliteringskedja” med fasta tidsgränser har införts. Vid 180 dagars sjukskrivning prövas arbetsförmågan. Alla sjukperioder ska räknas in, vilket innebär att man mycket snabbt kan befinna sig i slutet av kedjan, trots att sjukdomsfallet är nytt.



2. Arbetsförmågebegreppet har ändrats. Arbetsförmågan bedöms mot den reguljära arbetsmarknaden Detta innebär i praktiken att det blir svårare att få sjukpenning – fler än tidigare bedöms ha ”arbetsförmåga”.



3. Kraven för att få permanent sjukersättning (”förtidspension”) har skärpts. Det medicinska tillståndet ska vara ”stadigvarande”, vilket är det snävast definierade kravet i hela OECD. Nedsättningen av arbetsförmågan ska bestå för all överskådlig framtid, även efter 65 års ålder.


Efter det blir man utförsäkrad och får gå på socialbidrag.


”1 500 av dem som hittills har utförsäkrats från sjukförsäkringen kan inte bli sjukskrivna igen, hur sjuka de än blir. Det är en effekt av regeringens nya sjukförsäkringsregler.

För att kunna få socialbidrag måste man vara helt utan inkomster och tillgångar. Den som äger sitt hus eller har en sparad slant på banken kan alltså inte få försörjningsstöd.

Och som vanligt visar sig moderaterna från sin allra mest empatiska sida - socialförsäkringsministern vägrar som vanligt kommentera (han har redan beslutat att inget av betydelse kommer att förändras) och Axén beklagar i vanligt ordning det han har ställt till med:

”Under tiden kan de här människorna exempelvis bryta benen av sig eller drabbas av cancer, utan att ha rätt till sjukpenning. Och många av dem saknar alltså försörjning redan i dag. Men fast de nya reglerna klubbades igenom för mer än två år sedan, gick inte det här att förutse enligt Gunnar Axén.”


Det var det här med jämlikhet.
Det är helt klart bättre att vara rik, frisk moderatpolitiker än sjuk och fattig.
Men med den människosynen vet jag inte riktigt om jag vill byta i alla fall.



Media: Dagens Arbete,
DN, SvD, E24, GP, LO-tidningen

Andra:
Alliansfritt Sverige , Partistaten, Martin Moberg, om allianspartiernas kovändning om hemlig partifinansiering och valhemligheten som dålig ursäkt.
Kulturbloggen om vad har egentligen moderaterna att dölja, Sandro Wennberg om är den svenska valhemligheten verkligen så unik, Alliansfritt Sverige 1 om att c och fp går emot sig själva och med sd, Heidi Laine Lundgren om att regler ja det är till för andra, Alliansfritt Sverige 2 om att lagen mot hemlig partifinansiering stoppas, Olas tankar om det moderata hyckleriet, Staffan Lindström om att sloganen för 2014 är klar, Victor Svedberg om att inte förlora sin identitet genom att inkludera utan behålla den, Peter Högberg om att se er runt vad som sker

Rekommenderas varmt!
Den andra rapporten, denna gång inriktad på idédebatt, från Öppna kriskommisionen med namnet "Ur våra rötter kommer förändring"

MediaCreeper