28 oktober 2010

ICA-Kenneth och ICA-Sofia på semester i Rosenbad

I dagarna har det avslöjats att Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten blivit bjuden på betalt "studiebesök" av Shell och att det bevisligen påverkat den relationen i positiv riktning.



Samtidigt under gårdagen gick Svenskt Näringslivs nya ordförande Kenneth Bengtsson ut och ondgjorde sig över att strejkrätten finns.



Med tanke på att både Sofia Arkelsten (Tjänstledig) och Kenneth Bengtsson (dubbelt uppdrag) nyligen suttit eller sitter på höga positioner inom ICA och arbetsgivarorganisationen Svensk Handel samtidigt uppfattar i alla fall jag det som klart oroande och det kan uppfattas som ett allvarligt hot mot demokratin.



När man dessutom lägger till några ytterligare faktorer i ekvationen så fördjupas oron. I rapporten "Makten över debatten" visas det på att Svenskt Näringsliv lägger oerhört stora summor på kampanjer och opinionsbildning. Samtidigt är Moderaterna de enda som vägrar redovisa de bidrag de får anonymt av individer och organisationer. Att då ständigt upptäcka dessa gräddfiler och vidöppna dörrar mellan särintressen som Svenskt Näringsliv och politikernas inre rum gör att ett sånt semesterscenario som tas upp i rubriken inte alls framstår som orimligt.



ICA-Sofia må vara så duktig på lobbyism, att hon som riksdagspolitiker coachat andra lobbyister, vilket rebellabloggen berättar om. Men krishantering, en moralisk kompass och omdöme verkar inte vara varken hennes eller ICA-Kenneths starka sida. Det hade väl inte varit nån stor sak om det verkligen varit Reine o Mimmi vilse i fjällen men nu är det två mäktiga personer med stor påverkan på sveriges framtid som agerar på detta sätt.





Många andra har skrivit om både ICA-sofia Arkelsten och ICA-Kenneths attack på strejkrätten.



Netroots:

Om Arkelsten



Johan Westerholm om krishanterings how not to do.

Annika Högberg om vad gjorde egentligen Fia i Frankrike och om Bildts bjudresor,

Peter Högberg om Sofia UPA Arkelsten, HBT-sossen om att det finns inga gratisluncher, Olas tankar om den moderata Björnligan, Robert Noord om är det svårt att hitta oskyldiga moderater, Peter Johansson om spelar Reinfeldt knuff med Fia, Peter Andersson om Fia Arkelsten och Shell, Johan Ulvenlöv om junk media, Mary X Jensen om att man kan inte veta i förväg vad som anses vara fel





Media: Dagens Nyheter 1, Dagens Nyheter 2, Dagens Nyheter 3, Dagens Nyheter 4, Aftonbladet 1, Aftonbladet 2, Expressen, Svenska Dagbladet, Sveriges Television 1, Sveriges Television 2, Sveriges Television 3, Sveriges Television 4



Och om strejkrätten

Kulturbloggen 1 om de fackliga rättigheterna som är under attack, Kulturbloggen 2 om vad Svenskt Näringslivs nye ordförande vill göra, Löntagarbloggen om vad som är modernt för SN:s nye ordförande, Peo Wågström om att flytta fram positionerna
MediaCreeper