Den 26 september rapporterade Teknikföretagen att av de 65 000 jobb som försvann i krisen så kommer inte 50 000 jobb tillbaka.
Idag rapporterar Bemanningsföretagen att deras omsättning har ökat med 26 % eller med 1 miljard kr - mestadels i branscherna lager, logistik och industriproduktion.
Förutom att företagen har rationaliserat och effektiviserat sin verksamhet med 10 % så kan jag inte se nåt annat än att företagen hellre anställer bemanningspersonal som kan avyttras med kort varsel. Nyckelordet är flexibilitet.
Detta istället för att ha tillsvidare anställda. Lagen om Anställningsskydd 4 § säger att "Anställningsavtal gäller tills vidare."
Tillsvidareanställda är i regel också berättigade till kompetensutveckling och löneutveckling. En bonus för företagen är ju också att bemanningspersonal i regel har en mycket lägre facklig organisationsgrad och dessutom blir företagen av med det juridiska ansvaret för uppsägning på saklig grund. Därför att flexibilitet och avslutad inhyrning är alldeles tillräcklig saklig grund.
Även SvD har en artikel här, DN här och Högbergs tankar kommenterar med en annan vinkel här
intressant?