18 oktober 2010

Dagens mest korkade rubrik? Vinnare - Svenskt Näringsliv!

Jag har äntligen fått nöjet att använda min tagg dumheter, se nedan.

Rubriken står Svenskt Näringsliv för och lyder:
"Första ronden till Bemanningsföretagare"
Varför så dum?
Jo, även om det är Landstinget som är motparten i förvaltningsrätten så handlar målet om att


Bemanningsföretag kämpar om vem som ska få leverera personal till sjukvården i Stockholm. Vinnaren i upphandlingen hamnar högst upp på landstingets prioriteringslista. Listan domineras av tre stora bemanningskoncerner som försvårar för andra företag att komma ifråga för uppdrag...Det har fått sex av dem att reagera.

– Det är oacceptabelt att landstinget säger ja till att företag systematiskt lägger skambud, en krona per timme, för en läkares eller sjuksköterskas jour- eller beredskapsarbete. Det kan de aldrig leverera. Tyvärr tittar landstinget mer på prislappen än på kvalitén, säger hon.


Tvisten har fått de sex företagarna att klaga till Förvaltningsrätten. Domen kom i förra veckan och är glasklar. De låga anbuden från de tre bemanningskoncernerna är en medveten strategi för att få lägsta pris i upphandlingen. Det missgynnar de företag som angett marknadsmässiga, mer rimliga timpriser. Därför ska de låga buden klassas som prisdumpning och landstinget göra om upphandlingen, hävdar rätten.
Det är alltså 6 små bemanningsföretag som tycker de behandlats orättvist av 3 stora bemanningskoncerner...

Själva innehållet är dock upplyftande. Skulle de 6 små vinna så kan det bli så att de 3 stora inte kan dumpa priserna utan att det sätts en skälig nivå och att kvalitet var en faktor och inte bara lägsta möjliga pris, vilket nu ofta är verkligheten.


Än bättre skulle ju vara att det offentliga (myndigheter, kommuner och dylikt)
när de ställs under LOU, lagen om offentlig upphandling fick kräva att leverantörsföretagen hade kollektivavtal, eller att man åtminstone fick ställa kollektivavtalsliknande krav. Men där är rättsläget oklart just nu. Det tror jag dock inte att Svenskt Näringsliv eller Företagarna skulle hålla med mig om...
Sådana krav skulle ju inte bara hjälpa till att fokusera på kvalitet utan även, hör o häpna, schyssta arbetsvillkor och löner.


Andra i Netroots:
Peter Andersson skriver om legitimation för Sverigedemokrater;
Johan Westerholm skrev igår om Rättvis social demokrati;
Alliansfritt Sverige skriver om att Blog Action Day och hänvisar samtidigt till att regeringen inte anser mat och vatten vara en mänsklig rättighet och om
Högoddsaren att rika har tjänat på alliansens politik
Röda Berget skriver om kristendomens blodiga förtjänster
och Dagens Arena skriver om den något diffusa hållningen i det facklig-politiska samarbetet under valet















MediaCreeper