12 oktober 2010

Apropå höstbudgeten och Framtiden med Reinfeldt

Det här skulle kunna vara en lathund för Fredrik Reinfeldt och den moderata alliansregeringens genomförande av sin politik.

Ett utdrag ur "Politiska ideologier i vår tid" av Reidar Larsson

Kapitel 11 - Nyliberalismen

Metoder för samhällsförändring

Nyliberalismen vill framför allt använda grundlagarna...
Milton Friedman vill emellertid skriva in också de viktigaste punkterna i den monetaristiska ekonomiska politiken i grundlagen. En "ekonomisk rättighetsförklaring" är lika viktig som katalogen över de mänskliga rättigheterna. I Friedmans ekonomiska grundförslag ingår ett skattetak, förbud mot progressiv beskattning (Att den som tjänar mer också ska betala mer i skatt och tvärtom, reds anm.) Vidare, förbud mot begränsning av penningmängdens tillväxt... förbud mot tullar och importreglering, förbud mot reglering av priser och löner.

Om vi nu i Frankrike (textförfattarens land) skulle tillämpa en verkligt liberal politik "skulle det leda till revolution eller nödvändiggöra diktatur", skriver Lepage. Nyliberalerna måste därför ha en långsiktig och reformistisk strategi. "Det går inte att återinföra kapitalismen annat än genom en spontan utveckling i människornas tänkande och inställning." Nyliberalernas mål kan nås endast steg för steg och genom en systematisk upplysning. Att omedelbart återgå till laissez faire. Det vore både orealistiskt och antisocialt. "Vad det gäller är att handla på ett sådant sätt att samhället självt gradvis minskar sin efterfrågan på statliga åtgärder."


Känns det igen???

Laissez faire betyder låt gå, låt ske och är ett slagord och benämning på bland annat Francois Quesnay´s ekonomiska lära, som lanserades i Frankrike vid 1700-talets mitt, om total näringsfrihet och skattefrihet.
MediaCreeper