30 juli 2012

Dödlig arbetsplatsolycka på pappersbrukArbetsplatsolycka: En fruktansvärt tragisk arbetsplatsolycka inträffade vid 19-tiden i lördags kväll. En 26-årig kvinnlig sommaranställd klämdes mellan två kartongrullar vid kartongmaskin 1 på Iggesunds bruk. Hennes liv gick inte att rädda trots upplivningsförsök av både kollegor och ambulanspersonal. Enligt Staffan Sjöberg, informationschef på Iggesunds bruk ska saken nu utredas av polisen och arbetsmiljöverket.

Ingen vet ännu vad som orsakade detta men polisen har en lös teori. ”– När hon står mellan balarna har hon en fjärrkontroll till traversern som lyfter de här rullarna och teorin är att hon trycker på fel knapp så att de sätts i rörelse och hon blir klämd. Men det är bara en teori, säger Timo Rukanen, förundersökningsledare på Gävleborgspolisen.”

Även 2010 skedde en klämolycka på Iggesund Paperboard och så sent som den 24 juli rapporterade Hudiksvalls tidning om att tre tillbud har rapporterats på Iggesunds bruk bara den senaste månaden. En av dessa hade med fel på maskinen att göra.
Drygt en vecka senare rusade en maskin vid felsökning. När en anställd skulle stoppa maskinen fungerade inte nödstoppknappen. Inte heller snabbstoppen fungerade. Mannen fick istället stoppa med manöverknappen.
 Även om hon, som det sägs, hade jobbat flera somrar så påpekas det på flera forum som konstigt att en sommarjobbare får hantera sådana arbetsuppgifter som att lyfta och flytta tambourer med travers. Bland annat i kommentarsfältet i Hudiksvalls tidning.
”...Vi utför samma arbetsmoment på min arbetsplats och även där har vi sommarjobbare som kör travers och hanterar 40-tons rullar, kunde lika gärna varit där” 
Något som inte behöver ha med orsaken att göra men som flera källor bekräftar på olika sätt är det ökade arbetstempot och stressen i branschen. Dagens Arbete gjorde en kartläggning som visade att produktiviteten ökat med 47 % på Iggesund Paperboard från år 2000 till 2010. Färre gör mer. I samma artikel påpekas det som är allvarligast. Det är mindre tid till att utföra underhåll.
– Det handlar om att producera en massa ton. Ibland känns det som om underhållet får stryka på foten för att det är så bråttom att producera. [...] En kollega bekräftar 
– Förr hade jag tre timmar på mig att fixa ett stopp innan hela fabriken stannade. Går något sönder i dag, har jag en timme på mig.
Även industrikanalen visar på att branschen nu strävar efter att förebyggande underhåll ska skötas under ordinarie stopp av operatörerna i produktionen.
”Operatörstillsyn” baseras på att operatörerna har med sig en handdator. Via den svarar de ”ja” eller ”nej” på kritiska frågor och ombeds ibland att utföra åtgärder. [...] Operatörerna har idag en given roll i det förebyggande underhållet. Målet är minskade akutstopp och att allt åtgärdas under ordinarie stopp. De nya rutinerna visade sig effektiva på PM 12 där tillgängligheten ökade och en hel månad gick utan stopp och man slog produktionsrekord. [...] Allt eftersom flera bruk ser sig om efter nya grepp att förbättra underhållet är en gissning att fler kommer att ta fasta på ”operatörstillsyn” med ronderingsverktyg.
Vad vi dock ska komma ihåg är att en människa har gått bort. En ung människa med livet framför sig. Så att skylla på någon för dess egen skull är inte till någon nytta. Däremot att se till att alla anstränger sig det yttersta för att vidta åtgärder så att något sådant inte händer igen.

Alla inkluderar bland annat Iggesund Paperboard, Pappers Avdelning 15, arbetsmiljöverket, polisen, Holmen, arbetsgivarorganisationen Skogsindustrierna och Holmens ägare L E Lundbergföretagen AB där VD för Lundbergs tillika är "aktivt ägande" styrelseordförande för Holmen. 

UPPDATERING: För er som är morgonpigga sänder Gomorron Sverige ett inslag 7.20 på SVT 1 om att arbetsplatsolyckorna ökar för sommarjobbare. Länk kommer senare.

Andra som skriver:
Leines blogg - Sommarjobbare lever farligt
MediaCreeper