21 juli 2011

Euro-kris eller inte? De Vylder analyserar



Se en sansad och verklighetsförankrad Stefan De Vylder uttala sig om Greklands och Italiens kris och framtida krispaket.



Hela Aktuellt-sändningen här
Jag rekommenderar er att också se inslaget om Greklands och Italiens sparpaket samt kommentarerna av Stefan De Vylder efteråt. Vig 12 minuter för en alternativ förståelse av Euro-krisen.

Att tänka på är att det bara är Grekland av de två länderna som hade ett budgetunderskott innan den ekonomiska krisen 2008. I de så kallade PIIGS-länderna är dessutom problemet att räntan är lägre än vad som är sunt och därmed är den internationella konkurrenskraften hela tiden mycket sämre än önskat och därmed i ofas då räntan framförallt är anpassad till Tyskland. Ändå är dessa länder fastlåsta i Euron och kan inte devalvera. Det enda som återstår är så kallad interndevalvering. Det vill säga sänka lönerna med ca 20-30 % för majoriteten av löntagarna, höja skatter, privatisera samhällsnyttiga institutioner samt försämra pensionsvillkor och det sociala skyddsnätet.

Krispaketen handlar snarare om att köpa tid för de europeiska bankerna som levt gott på utlåningsfesten till dessa länder innan krisen. För enligt Rapport ska krispaketet bestå av 158 miljarder Euro. Men Grekland ”behöver bara i år (2010) 53,2 miljarder euro [517 miljarder kronor] för att betala räntor och skjuta skuldberget framför sig”, kommenterade Svenska Dagbladet den 13 mars 2010.

Det är, menade Sinn, att likna vid den hästkur som den dåvarande tyske kanslern Brüning med hjälp av undantagslagar försökte genomföra som svar på den ekonomis­ka depressionen och att Tyskland inte fick anstånd med att betala av krigsskadestånden i början av 1930-talet. ”Det är bara i teorin som ett sådant åtstramningsprogram fungerar, men i verkligheten leder det till att ett land hamnar på randen till inbördeskrig”.



I morgon samma tid får vi se vad EU-minister Birgitta Olsson säger om samma sak.

Några blandade texter om Euro-krisen. Ibland undrar jag vilka som är mest världsfrånvända.

Affärsvärlden om bankernas inblandning i statsskulderna

Länförsäkringars chefsekonom är determinist liksom de flesta andra med händerna i syltburken inklusive EU-ministrarna

Lena Sommestad - Det är dags att diskutera Eurons kris, inte Greklands

Offensiv med en drygt ett år gammal men bra analys av utvecklingen

Offensiv med en nyare betraktelse över EU och IMF:s beska medicin till döds

Lars Bäck frågar sig "Ingen kris i vår tid"?


Rekommenderad läsning:

Sebastians tankar är det självklara valet med en grundlig presentation av Centerns tre hetaste kandidater till ny partiledare och vad som skiljer dem åt.

Anders W Johansson Het outsider eller det manliga alibit?
Anna-Karin Hatt eller mössa? Det är frågan
Annie Johansson Fröken höger om höger

Jämförelse av kandidaternas politiska kompass

Och dagens underhållning håller Tokmoderaten med - breda mungipor utlovas
över hans "Jag mötte Annie, jag mötte Annie"
MediaCreeper