2 maj 2011

De utförsäkrade och makten - eller lögn, förbannad lögn och välanpassad statistikDet har nu ett tag cirkulerat ett radioklipp i cybervärlden som förtjänar att spridas ytterligare.

Det handlar om direktiv till Arbetsförmedlingen att undanhålla information inte bara för andra utan till och med för sig själva, sin personal. En av de få som vågar avslöja det är typiskt nog nypensionerad. Uppstyckning av arbetsuppgifter på detta sätt så att de olika delarna inte har kontakt med varandra eller insikt om konsekvenserna, det finns det klassiska exempel på hur det fungerar. Nog om det. Lyssna.
Det finns ju även andra exempel på liknande anpassad statistik.
Fas 3-anordnare som är hemliga för alla och envar.
Sen har vi ju ett av de snyggaste trixen i boken, att göra om statistik så att man räknar absolut fattigdom istället för relativ, och sen till och med övertyga EU om att göra samma sak, det verkar helt enkelt vara fler länder som vill sopa obekväma siffror under mattan. Men du är ju faktiskt mycket reellt fattig om du inte kan följa med dina vänner på bio även om det skulle räknas som relativ fattigdom.

Wikipedia:
Det relativa fattigdomsbegreppet är ofta fruktbart eftersom det bättre speglar individen upplevelse av sin fattigdom. Man kan med det begreppet exempelvis säga att delar av en befolkning blir relativt sett fattigare trots att deras absoluta fattigdom minskar om skillnaden mellan inkomstgrupper i ett samhälle ökar.


Storstad:
Det viktigaste skälet till att man bör använda ett relativt fattigdomsbegrepp är att det inte bara är absolut fattigdom som påverkar människor och deras livschanser. Det gäller i högsta grad även relativ fattigdom. Ojämlikhet i sig påverkar nämligen människor, deras hälsa, deras livslängd, deras livssituation.


Men vi kan fråga oss vad är det mer för statistik och information som myndigheter har blivit beordrade att undanhålla för allmänheten, och som sagt, kanske till och med för sig själva? Den som vet får gärna dela med sig här i kommentarsfältet.


REKOMMENDERAS:
Storstad - Om Eva. Om gränsen för det som kan förlåtas. (Oerhört stark berättelse)

Intressanta bloggar:
Roger Jönsson - Fas 3 ska avskaffas
Röda Berget - Moderaterna gick från ”riktiga jobb” till pysselsättning
Göran Johansson - En förfärande utveckling
Martin Moberg - (M):s jobbpolitik, av fagra löften om riktiga jobb bidde det pysselsättning och förnedring i Fas 3...
LO-bloggen, Kjell Rautio - Ekot:s lördagsintervju med Kristersson var avslöjande…
Ett Hjärta Rött, Lena Sommestad, Bo Malmberg, Stardust, Fasan, Peter Andersson


Media:
DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, SVD8, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7
MediaCreeper