12 november 2010

En värld utan fackförbund ser ut så här. Wal-Mart

Just nu visas en dokumentär på tv-kanalen Silver om en av de största multinationella företagen. Det är så här det anonyma kapitalet i sin värsta form fungerar och tänker. Wal-Mart är också ett av, om inte det mest fack-fientliga företaget i USA. Vilket inte vill säga lite.
Branschen som motverkar facklig organisering omsätter 4 miljarder dollar bara i USA varje år.Moderaterna försökte förra året locka Wal-Mart att etablera sin första butik i Sverige, i Skellefteå vilket ETC kan berätta om.

Moderata Ungdomsförbundet i Skellefteå skickade den 31 juli ett brev till den amerikanska detaljhandelsjätten Wal-Marts vd Mike Duke. De hoppas att han ska få upp ögonen för Skellefteå och skriver att det i närområdet finns hundratusentals potentiella kunder.
Moderaternas ordförande i Skellefteå, Andreas Löwenhöök, skickade samma dag in tre motioner till kommunfullmäktige. I den ena föreslår han att Skelleftå kommun formellt bjuder in Wal-Mart till staden. I de andra motionerna föreslår han bland annat att kommunen ska ta fram en ny handelsstrategi som ska främja den fria marknaden och företagsetablering i kommunen.


Fakta: Wal-Mart

Wal-Mart är världens största detaljhandelsföretag med över två miljoner anställda och fler än 7 000 butiker i världen. De har bland annat verksamhet i Kanada, Latinamerika, Storbritannien och Japan. Försäljningen uppgår till tre biljoner kronor, vilket är lika mycket som Sveriges BNP. Kedjan grundades 1962 av Sam Walton och kontrolleras fortfarande av dennes familj.

Wal-Marts svarta lista, ett urval
– Anklagas av International Labor Rights Forum för att: systematiskt tvinga anställda att arbeta övertid, betala arbetare löner som ligger 30 procent under de lagstadgade minimilönerna, neka kvinnliga arbetare mammaledighet, sällan eller aldrig betala ut övertidsersättning, inte tillhandahålla grundläggande säkerhets- och hälsoskyddsutrustning, tvinga de anställda att be om tillåtelse för att gå på toa.
– Stämdes 2005 av fabriksarbetare i flera länder för undermåliga arbetsförhållanden. Enligt stämningen producerar hundratusentals anställda i Indonesien, Kina, Bangladesh, Nicaragua och Swaziland billiga leksaker och kläder för Wal-Mart under slavlika förhållanden.
– Har stämts av två miljoner kvinnliga anställda för könsdiskriminering.
– Har svartlistats av Sjunde AP-fonden.
– Har 400 företagsspioner, däribland gamla CIA-agenter, som ska rapportera om bristande arbetsmoral hos de anställda.

Fördjupad info

http://walmartwatch.com/
http://www.hrw.org/en/reports/2007/04/30/discounting-rights
Hela dokumentären om Wal-Mart här


Andra bloggar om:

Rebella om en visionslös Östros i DN idag
Alliansfritt Sverige om Dagens kanske viktigaste meddelande - att det är rationaliseringar, inte sämre arbetsmoral som skapat sjukskrivningar
Högbergs tankar om en till största delen trög kriskommision - där andra initiativ kan fungera som blåslampa. Till exempel Öppna kriskommisionen
Claes Krantz kritiserar Östros för att ha tagit till sig M:s 1870-tals retorik i ett mycket bra inlägg: Vald arbetslöshet eller lönsamt att arbeta.
Alexandra har redan tröttnat på interna strider.
Jämlikhetsanden efterlyser sakpolitik och inte att dras med i Medias hetsjakt på personkulten
Johan Westerholm med peppande brev till Sahlin
Annika njuter av Katrine Kielos.
Martin efterlyser ideologi och värderingar
Peter A sammanfattar gårdagen.
MediaCreeper