30 januari 2012

Arbetsmarknadsministern duckar för frågor om "tillfälligt" arbete med elektronikåtervinning


Tidningen Lag & Avtal rapporterade i november förra året om hur människor som har arbetsträning i arbetsmarknadsåtgärden OSA (offentligt skyddat arbete) fastnar i upp till 16 år med elektronikåtervinning som arbetsuppgift. När Lag & Avtal sedan sökte arbetsmarknadsminister Hillevi Engström för en kommentar lämnade hon över frågan till sin pressekreterare. Pressekreteraren svarade att man inte kan uttala sig om enskilda fall och beskrev sedan hur OSA är tänkt att fungera i teorin.


Att arbeta med elektronikåtervinning innebär att man exponeras för ett antal olika gifter som t.ex. bly, kvicksilver, flamskyddsmedel osv och även i andra återvinningsarbeten finns det risker. Det här är inte första gången det visar sig att det finns allvarliga arbetsmiljöproblem i återvinningsindustrin; Dagens Arbete gjorde 2010 en guldspadevinnande granskning av arbetsförhållandena i återvinningsbranschen. Vad DA fann var att tillfälligt anställda och inhyrda från Samhall utsattes för stora risker och extremt monotont arbete i en oacceptabel arbetsmiljö. Resultatet av granskningen överraskade IF Metall som organiserar anställda på återvinningscentralerna:
– Det är ju hur enformigt som helst att stå vid ett sånt där band i åtta timmar. Det är inte lämpligt för någon. Absolut inte för Samhall-anställda med tanke på att en del av dem också har belastningssjukdomar.


Bild: johnmuk @ flickr
MediaCreeper