19 december 2011

En sorgens dag i Trollhättan


Saab:s konkurs är nu beviljad av Vänersborgs tingsrätt,

” Vänersborgs tingsrätt har beslutat att bevilja Saab Automobiles ansökan om att företaget ska sättas i konkurs, meddelar tingsrätten.”

Det beskedet kom vid halv sextiden på måndagskvällen, enligt tidningen TTela.

För de Saabanställda och deras anhöriga var det ingen bra julklapp. Vad kan väntas i Trestadsregionen nu? Arbetslösheten är redan hög och värre kommer det att bli, det är inte bara Saabjobbarna som blir utan jobb. Många underleverantörer kommer att få slå igen och likaså affärer i närområdet.

Vad kommer regeringen att göra åt situationen i Trestadsregionen? De tillsatte fler utbildningsplatser när Saab krisade för ett år sedan, men de drogs snabbt in när ägarbyte var på gång och det såg ut att bli en fortsättning på Saab. Det minsta man kan begära av regeringen att de fattar ett snabbt beslut på att höja A-kassan till en rimlig nivå. Inte en enda Saabjobbare kommer att få ut 80 %, dessutom, 7 karensdagar på A-kassan, det kommer att svida rejält.

Att bli arbetslös och dessutom halvera sin månadsinkomst, är inte rimligt. Sverige har halkat långt ner på listan i Norden/Europa och har en av de sämsta A-kassorna. Det minsta man ska behöva oroa sig för är om man har råd att bo kvar där man bor, när man just blivit av med sitt jobb.

Så Fredrik Reinfeldt, Hillevi Engström m.fl visa vad ni går för! Agera nu! Man kan inte tiga ihjäl problem!


Mullers svarta dag