25 november 2011

De gör en fars av ungas arbetslöshet

Medan ungdomsarbetslösheten ligger som ett svart täcke över de svenska unga vuxna, manar den stora hotellkedjan Clarion till lugn. På Clarion i Trondheim hölls i veckan "jobbauditions" för unga arbetslösa, jobbsugna. Ett sjuttiotal svenskar i ett hav på ungefär 700 arbetslösa tävlade under två minuter var med vem som kunde "charma" en jobbjury bäst. Petter Stordalen, miljardär och chef hade bara uppmuntrande ord för de hoppfulla:
– Jag lovar er. Det finns hopp för alla!
Sanningen är en annan. Alliansregeringen har misslyckats med jobbpolitiken så grovt att var femte ungdom idag står utan arbete.
Arbetslösheten i Sverige är idag 6,9 procent. Under 2010 var 132000 arbetare på långtid utan just - arbete. Det är den högsta siffran sedan 2001, innan Alliansen drog igång med den fantastiska arbetslinjen. Det ska också tilläggas att endast en minimal del av de arbetslösa kvalificerar sig till A-kassan, efter regeringens ändringar i stämplingsreglerna.

Clarion omsätter ett enormt kapital. Och som storföretag går man nu, tillsammans med Svensk Näringsliv och regeringen framåt för att ta de sista stegen i strävan efter att förvandla Sveriges arbetsmarknad till en fars.
Men regeringen manar också samtidigt till hopp. Sverige ska vara ett föregångsland. Vi ska ha statsfinanserna i ordning. Människor; ja de får stå tillbaka.