Läste en artikel i Da (Dagens Arbete) att företagen tjänar allt mer på sina anställda. SKF i Göteborg ligger i topp med hela 188 000 kr på en enda anställd! De anställda är slitna och vill ha bättre arbetsmiljö, men enligt företagsledningen finns det inga pengar till sånt. Nej, tror sjutton det, när stora vinster ska gå rätt ner i aktieägarnas fickor. Det är lättare att slita ut sin personal och byta ut den efter behov. Ett mycket cyniskt tankesätt och allt vanligare bland storföretagare, arbetskraft är en slit och slängvara.
Just nu finns det gott om arbetskraft, men den dagen det är brist, kanske företagen får tänka om. Den privata marknaden är inte ensamma om att slita ut sin personal, kommuner och landsting gör det samma, dock utan att själva bli särskilt rika. Det är bara staten som tror sig tjäna på att dra ner på personal och låta de som blir kvar, slita ut sig. De verkar inte ha tänkt på att dessa människor kommer bli sjukskrivna för arbets/belastningsskador, eller jo de har ju tänkt på. Stupstocken i sjukförsäkringen har ju fixat det så bra, så att staten slipper ta kostnaden när någon blir utförsäkrad. Då går den över på kommunen för då är det försörjningsstöd som gäller. Arbetslöshet och utförsäkran är den stora orsaken till att många kommuner får budgetunderskott.
Varför inte i stället satsa några välplacerade kronor på att personalen trivs och håller till pensionsåldern? Men det vill de inte göra, då säger de att arbetarna ska hålla nere lönekraven. Jag vill kalla arbetsgivarna för arbetsköpare i stället. De ger inga jobb, de köper tid av människor och kunskap. Att helt sonika strunta i att förbättra arbetsmiljö och annat är höjden av nonchalans.