19 maj 2011

Tankar om Fas3 och förändringarna...
Nu när regeringen indirekt börjar erkänna bristerna i Fas3 försöker de göra allt för att rädda vad som räddas kan. De lockar med kortare utbildningar OM det leder till ett jobb. Ja, vad ska man säga?

Enligt Hillevi Engström Aftonbladet 18/5 så tycker hon att:
”För de äldre är det bättre att vara på en arbetsplats. Det är min stora utmaning att även de ska kunna få jobb, säger hon.”
Kan det vara så att till och med Hillevi E insett att det pågår en åldersdiskriminering på arbetsmarknaden? Hon lägger även över ansvaret på arbetsgivarna och säger vidare:
” att arbetsgivarna inte gör tillräckligt för att anställa långtidsarbetslösa. Vi kan göra mycket från regeringen, men nu måste även de ta sitt ansvar.”


Det första regeringen bör göra är väl då att dra in de 5000 kr per Fas3 deltagare som en anordnare får. De pengarna kan i stället användas till att göra nystartsjobben mer attraktiva. Hillevi säger också att:
” Vi ska se över den ersättning de får för att erbjuda fas 3-platser. ”


Är det inte bättre att lyssna på opinionen och skrota Fas3 helt? Vi har ju sett på sjukförsäkringen att den inte blivit bättre av att de lappar och lagar.

Gårdagens ABC nytt hade ett inslag om ett företag som heter A-reco som livnär sig på Fas3. Deltagarna ska ringa och intervjua människor i olika frågor. De har gjort 2 intervjuer var under 6 månader i snitt. De vägrade släppa in SVT för att filma, de valde i stället ut några stycken deltagare som skulle svara på SVT:s frågor. Dessa personer ville inte synas i bild men pratade gott om projektet. Man kan undra om de blivit erbjudna något av A-reco för att ställa upp? Projektledaren säger själv att de blivit godkända av Arbetsförmedlingen och att de har ett avtal med dem.

Detta är värsta sortens inlåsning av friska arbetsföra människor, och själv skulle jag nog, trots starkt psyke, må väldigt dåligt om jag hamnade i en sådan åtgärd. Det är inte värdigt att utsättas för en sån behandling!

I går kom även ett glädjande besked från Göteborg som tänker erbjuda dem i Fas3 som bara har försörjningsstöd, en anställning i stället för Fas3 med en bruttolön på 18000 kr.Skriver GT/Expressen Ett mycket bra initiativ som jag hoppas fler kommuner följer efter. De som har försörjningsstöd har mycket svårt att komma in på arbetsmarknaden. Sedan hoppas jag alla som inte har en regelrätt anställning kommer få samma erbjudande. Kan 47% av alla i Fas3 (enligt Uppdrag Granskning den 4/5), utnyttjas för riktiga arbetsuppgifter så duger de att anställa med.

En sak som Hillevi Engström ständigt upprepar är att de allra flesta vart arbetslösa mer än 8-10 år. Vart de siffrorna kommer ifrån, vore intressant att få ta del av. Väldigt många har haft kortare och längre vikariat, väldigt många har timanställning och har inte lyckats få ihop timmar nog, till ett nytt arbetsvillkor. Många har jobbat i den offentliga sektorn i åratal utan att få en fast heltidstjänst. Även om man lyckas bli LAS:ad så hamnar man alltid längst ner på listan, och i takt med alla nedskärningar i vården så vill det till att komma långt upp på LAS listan.

Regeringen med f.d. Arbetsmarknadsminister Littorin i spetsen, gjorde det dessutom svårare för alla timanställda att kunna få ihop till ett nytt arbetsvillkor och LAS, genom att införa den så kallade 75-dagars regeln i A-kassan, som innebär att man bara får stämpla upp till heltid under 75 dagar, den kan du läsa om på Kommunalarbetarens sida. Efter det får man välja mellan att sluta jobba och stämpla upp de resterande dagarna på en 300 dagars period, eller att klara sig på de timmar man får (lön därefter). Det 3:e alternativet, för de som är ensamstående med minderåriga barn, är att gå över till Jobb och utvecklingsgarantin, då kan man fortsätta jobba, tills man hamnar i Fas3, uppfyller ett nytt arbetsvillkor, eller om man har sån tur att man får en heltidsanställning.

Det finns alltså många skäl till att man är arbetslös hel eller deltid. Att klassa alla dessa som svåra fall är verkligen att generalisera. Hillevi Engström brukar även säga att detta är en grupp som annars skulle ha haft förtidspension, hur tänker hon då? Friska människor brukar inte bli förtidspensionärer. Kanske är det så att 40+ klassas som skröpliga sköra människor?

Sedan har vi kategorin ungdomar, dessa har verkligen inte vart arbetslösa 8-10 år, de har inte ens åldern inne för en sådan lång arbetslöshet.

Nu när oppositionen kräver att fas3 skrotas, står Tomas Tobé i Gomorron Sverige den 11/5 och säger att oppositionen inte har några egna förslag eller budget för vad som ska vara i stället. Givetvis har de Röd/Gröna det (Något annat kan jag inte tänka mig), men varför lägga fram den för Alliansen, så de tar den som sin egen och fortsätter kalla sig det Nya Arbetarpartiet.

Arbete för vilka? Jobblinjen för vem? Snarare skulle jag vilja kalla det bidragslinjen för företagare och kommuner. Bidrag som Alliansen hånar att de Röd/Gröna var för generösa med. Företagsledare kan äta sig mätta utan bidrag, de arbetslösa kan det inte. Och förresten, A-kassan är en försäkring, som ska garantera 80% av tidigare inkomst. Inte ens det gäller längre.

Sverige är på väg att falla sönder och om inget görs fort, så riskerar alltfler bli hemlösa, alltfler sjuka att bli tiggare, alltfler bli fattiga (barn som vuxna) och alltfler dö för de inte har råd med mediciner.

De som har arbete har svårt att se skillnad på rött och blått, de säger att de inte märker av vilka som styr landet. De som märker av det, är alla utan arbete och alla sjuka. Tror man att man har evigt liv, aldrig blir sjuk eller arbetslös, då är man bra naiv. Men först då märker man skillnad!