6 maj 2011

Att befinna sig i skärselden som heter Fas 3Det gör två grupper en dag som denna. Den första gruppen är alla de som försvarar åtgärden. Dessa är till exempel. Statsminister Fredrik Reinfeldt, Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström, Moderate Fas 3-kontrollanten Finn Bengtsson, Arbetsmarknadsutskottets ordförande Tomas Tobé och nu har en ny person, Elisabeth Svantesson trätt in på banan i och med gårdagskvällens Svt Debatt.

Men självklart är det värre för den allt växande gruppen som är inne i Fas 3.

Vad gäller just sysselsättningen, så är det å ena sidan ett stort problem att det är en åtgärd som inte gör personer mer anställningsbara. Det är till och med så illa att om du är i en arbetsmarknadsutbildning när du är kvar i fas 2 så måste du abrupt avbryta den när du går över de 450 dagarna och hamnar i fas 3. Där är helt enkelt kvällens moderata debattör och representant Elisabeth Svantesson felinformerad när hon säger att det finns flera möjligheter i Fas 3.
Något annat som de flesta i Alliansen verkar använda som argument är att det är i Fas 1 och 2 som alla satsningar finns. I fas 2 ska man få olika sorters praktik och arbetsmarknadsutbildningar. Hur ser det där ut egentligen?
Källa: Arbetsförmedlingens månadsstatistik för mars


Företagen får alltså 225 kr/dag för varje deltagare för att det är tänkt att hålla med handledare och dylikt. Den vanliga siffran man brukar nämna blir alltså 5000 kr / mån.
Men det är också 1 125 kr / veckan.
En intressant siffra eftersomMen det är några som har tjänat på det här och det är de som haft Fas 3-personer hos sig. En ungefärlig överslagsräkning ger 1,8 miljarder kr som företag, kommuner och organisationer har fått av samhällets pengar.

5000 ggr 24 = 120 000 x 15 000 = 1 800 000 000
(15 000 är ett snitt från åtgärden startade juli 2009 på den kurvan som nu är uppe i drygt 25 000 inne i Fas 3.)Men värst av allt är trots allt att otroligt få personer i Fas 3 går vidare till något jobb. Det är helt enkelt ett fruktansvärt fiasko.


Men Alliansen och Hillevi Engström är "i stort sett nöjda".

Vi säger riv upp, gör om, gör rätt.

Källor och mer att läsa:
Socialdemokraternas budgetmotion
Arbetsförmedlningens interna revisionsrapport
Arbetsförmedlingens stickprovskontroll av anordnare och deltagare i Fas 3

Media:
Uppdrag Granskning
Svt Debatt och eftersnack

Andra bloggar: Sover just nu