27 april 2011

Regeringen börjar vackla om fas 3


Det är med glädje jag ser och läser att regeringen börjar vackla om fas 3. Det gör att Arbetsförmedlingen kan agera lite bättre. Senast i går visade Östnytt att Arbetsförmedlingen i Motala brutit sitt samarbete med Personalstrategerna - Ett företag som tagit emot människor i fas 3 mot en summa av 5000 kr per person, där vissa fått renovera helt nya möbler. En syssla som inte leder till en bättre CV eller ett riktigt arbete.

Nu går regeringen ut med att de vill skärpa reglerna för vilka som ska få vara anordnare samt att de vill lätta på utbildningsförbudet i FAS3, som Alliansfritt Sverige skrev om i går.
Regeringen vill även att fackförbunden ska få större ansvar när det gäller fas 3-placeringar. Dagens Arbete skriver:
”I satsningen ingår att facken får ett större ansvar genom arbetet i Arbetsförmedlingens partssammansatta råd. Tanken är att råden ska kunna arbeta mer effektivt för att förhindra missförhållanden och bortträngning (alltså att Fas 3-deltagare tar över riktiga jobb).”
Detta är positivt, för dem som redan har jobb, för fas 3 ska vara en ”syssla” och inte ett reguljärt arbete, som på sikt skapar ännu fler arbetslösa. Det är också positivt för de i fas 3 som kommer kunna få bättre villkor.

Det ska även sättas in tuffare tag mot dem som är oseriösa och fuskar sig till statliga bidrag, skriver Politikerbloggen.

För er som vill lära mer om olika berättelser från fas 3 har Uppdrag Granskning startat en sajt: SVT granskar fas 3 där man kan skriva om vad man upplevt och göra det tillgängligt för intresserade. Även på Facebook finns flera sidor om just fas 3 bland annat Folkupproret mot utnyttjande av praktikanter där även de som befinner sig i de andra två faserna 1 och 2, som inte ska glömmas bort, är engagerade. I fas 1 och 2 kallas det praktik och i fas 3 kallas det syssla.

Historien om fas 3 är oändlig, och det är enbart på grund av att folk nu reser sig upp och säger ifrån, som dessa förändringar kommer. Så uttrycket ”tiga och lida” kan vi snart lämna bakom oss!