7 april 2011

Jämförde sin lön med chefen - Fick sparken


Aftonbladet:

Chefen tjänade 41 140 kronor - i timmen. Själv fick den kvinnliga bankarbetaren nöja sig med 72 kronor i timlön. Det tyckte hon var orättvist och skrev ett inlägg om det på Facebook. Nu har hon fått sparken.


Stephanie Bon, 37, från Colchester i England som arbetar som personalassistent på samma bank ifrågasatte hur rättvist det var att hennes chef tjänade drygt 571 gånger så mycket som hon själv.

Det var inte populärt. När hennes chef fick nys om inlägget fick Stephanie Bon omedelbart sparken.

Daily Mail om Facebook-citatet:

Miss Bon went on Facebook and posted
'LBG's new CEO gets £4,000 an hour. I get £7. That's fair.'

She argued that she had not revealed anything confidential but her bosses were in no mood for forgiveness.

She said: 'My team leader asked me why I was writing things like that.

'Then my manager came in and said she was disappointed in me.

'She said I was putting the company down. But I did not write anything that was controversial.


Det var tydligt att ironin i "thats fair" visste var den tog. För hon säger ju bokstavligt talat faktiskt att det är rättvist. Det var inte heller så att hon avslöjade något som inte redan var offentligt känt.

Den aktuella banken , Lloyds Banking Group, har även tidigare fått mycket kritik för chefens höga ersättning. Det sticker kanske extra mycket i ögonen då saken är den att banken till 41 procent ägs av brittiska skattebetalare efter att staten fått gå in och garantera dess överlevnad under finanskrisen.

Det är inte nog med detta, För att köpa över den nya portugisiska bankchefen ingick bland annat också pensionsförmåner på 900 000 pund. Pension är något den vanlige arbetaren har förvägrats sen krisen.

Daily Mail igen:

The generous pension arrangements are certain to irk public and private sector workers who have been frozen out of their own final salary pension schemes by companies blaming difficult economic conditions.

Vad säger då banken om avskedandet?
Banken bemöter dock kritiken med en vanligt förekommande (bort)förklaring.

Aftonbladet:
– Stephanie var anställd via ett bemanningsföretag på ett korttidskontrakt. Det arbete hon hade utfört här var slutfört, säger en talesperson för Lloyds Banking Group.

– Det var först efter att hon meddelats att hennes tjänster inte längre behövdes som kommentaren hon gjorde på Facebook blev känd.