20 januari 2011

Arbetsmarknadsministern tvingas backa i sin syn på FAS 3:s förträfflighet

Idag, torsdag har vi sett exempel på att konstruktiv kritik faktiskt ger resultat. Om det tas upp i gammelmedia.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström tar nu till sig den växande mediala kritiken mot statsbidragen till de oseriösa företagen i FAS3-branschen. "Statsbidrag som gjort att dessa företag fått 5000 kr/ person för att ordna fram en kontorsstol" som Lars Ohly påpekade i partiledardebatten igår.
(Att ett sådant ord som FAS-3 branschen ens har berättigande är ju i sig sjukt, men likväl relevant.)

Hon meddelar i DN idag att:

"Det är hög tid att följa upp den senare delen i jobb- och utvecklingsgarantin, den så kallade fas 3. Det finns alltid risk för att insatser av det här slaget missbrukas av oseriösa aktörer som inte vill människor väl. Det är oacceptabelt.
Arbetsförmedlingen måste därför förbättra sina kontrollfunktioner.
... Jag vill även se över möjligheten för Arbetsförmedlingen att kräva tillbaka ersättningen från de anordnare som brister i ansvar eller frångår ingångna överenskommelser"

Det hon inte nämner enligt TV4 är att:
"...de som är Fas 3-placerade på företag i praktiken är fastlåsta där i två år eftersom de inte får lov att påbörja vare sig praktik eller vidareutbilding."

Det var dock inte såhär det lät för en tid sedan när Engström blev intervjuad i Ekots lördagsintervju så sent som den 11 december. Då menade hon att den kritik mot FAS 3 i just den här aspekten inte var något som hon kände igen. Hon kan inte ha lyssnat särskilt noga förrän det blev ett "avslöjande" i media.

Andra bloggar om detta:
Mitt-i-steget - Arbetsmarknadsministern backar, men vad är nästa steg?

Roger Jönsson - Det behövs en ny "jobbpolitik" för Sverige!

REKOMMENDERAS:
Lena Sommestad - Vad är "vänster" i samhällsdebatten?
HBT-Sossen - Lena sommestad "Målet är ett jämlikt och hållbart samhälle"