2 december 2010

4 bärplockare går med i Kommunal - alla 160 får ersättning

Notis: Kommunalarbetaren

Lönegarantin säkrar pengar åt thailändska bärplockare

Alla de thailändare som plockade bär i Åsele kommer att få sina pengar till sist. Det har konkursförvaltaren nu beslutat.

I oktober försattes Lomsjö bär, som anställde de 160 bärplockarna från Thailand, i konkurs sedan ägaren försvunnit utan att ge arbetarna deras löner. Kommunal tog hjälp av LO TCO-rättsskydd för att de skulle få de pengar som de har rätt till.

Nu är det klart att bärplockarna ska få två månadslöner, 36 600 kronor var.
– Vi är nöjda att vi har kunnat hjälpa dem, säger Kommunals ombudsman Per Holmström som har jobbat med frågan sedan fyra av bärplockarna gick med i facket. (Även LO-TCO rättsskydd, fackets advokatbyrå och sveriges ledande arbetsrättsexperter, har varit avgörande i framgången. Reds anm.)
– Vårt agerande har spillt över även på dem som inte är medlemmar. När vi har hjälpt de här fyra medlemmarna så får alla 160 samma rättigheter.
Per Holmström poängterar att det underlättade att Lomsjö bär är ett svenskt företag. Han vet inte om lönegarantin hade gällt bärplockare anställda av ett utländskt bemanningsföretag.

Totalt är det 5,8 miljoner kronor som staten ska betala ut genom den statliga lönegarantin.
– Man kan ju undra hur regeringen tänker, om man inte förändrar det här till nästa år. Är tanken att lönegarantin ska gå till sådant här? Det tror inte jag, säger Per Holmström. Det blir jättedyrt för staten.

Ja, jag vill ju inte vara någon partyförstörare. Men jag tror snarare att regeringen kommer ändra lagen för lönegarantin istället för att detta ska upprepas o oskyldiga, (oturs)förföljda företagare ska behöva betala ut lönegaranti till utländska bärplockare.