24 oktober 2010

Tre vinnare – En förlorare

I morgon släpps en rapport från Arbetarrörelsens tankesmedja som heter ”Regeringen undergräver anställningstryggheten”. Där man systematiskt går igenom de nyligen genomförda och planerade försämringarna av anställningstryggheten.

Illa nog, men varför?

Jo, regeringens syn på det är att det gynnar flexibiliteten för företagen och flexibla lönekostnader gynnar konkurrenskraften. Till dags dato är det 716 000 personer som på olika sätt har tidsbegränsad anställning (AKU augusti 2010).

Men konsekvenserna av att fler på arbetsmarknaden är visstidsanställda är det fler som utnyttjar.

Bland annat ett företag som heter Bluestep. Ni har händelsevis hört den smått absurda reklamjingeln. Jag kan inte hitta den men de säger ungefär så här:

Har du svårt att få ett riktigt lån, har du ingen fast anställning… Bluuestep!

Deras affärsidé är bland annat att ge bostadslån till personer med osäkra anställningar och otrygga livssituationer. Det skulle kunna vara en behjärtansvärd idé men en annan bild träder fram om man pusslar ihop olika delar från deras hemsida.

Ska vi börja?

Du som kund beskrivs på följande sätt för eventuella samarbetspartners till Bluestep:

BlueStep kan hjälpa personer som i dagsläget äger sitt boende och vill belåna det ytterligare, eller kunder som vill köpa ny bostad. Vi har möjlighet att acceptera betalningsanmärkningar, ojämna inkomster, avsaknad av kredithistorik, utlandsboende och många fler ovanliga situationer.

Så, vad ska du tjäna då? Jo, det får du minsann bestämma själv enligt ett fiffigt uttryck som kallas för ”självintygad inkomst”

”Det enda du behöver göra är att intyga i din låneansökan vad du normalt tjänar eller hur mycket du tror att du kommer att tjäna. Du skriver sedan under ansökan och intygar därmed din inkomst för oss. Enklare kan det inte bli, enligt Bluestep.”

Det här beror på att Bluestep har en väldigt positiv syn på arbetsmarknaden för visstidsanställda

”Vi bedömer din anställningsform på ett annat sätt eftersom vi vet att arbetsmarknaden har förändrats. Vi vet att vikariat oftast förlängs, att projektanställda får nya projekt, konsulter hittar nya kunder och att provanställda oftast får fortsätta sin anställning.”

Men, Du bör naturligtvis vara sanningsenlig och säker på att beloppet du anger är riktigt. Genom att du skriver under intygandet bekräftar du för BlueStep att den information du lämnar om din inkomst är korrekt samt att du därmed har tillräcklig återbetalningsförmåga för lånet som du söker. Det viktigaste verkar dock vara att Du måste alltid ha en bostad som säkerhet när du lånar hos BlueStep. Godkända säkerheter är villa, bostadsrätt och fritidshus.

Om informationen som du lämnar till BlueStep är felaktig och om du inte klarar av att betala räntan och amorteringarna på ditt lån så kan BlueStep tvingas sälja ditt hem på exekutiv auktion för att återbetala lånet.

Du kommer enligt normalberäkningar ha en månadskostnad på minst 3000 kr.


Exemplet är baserat på ett köp av ny bostad med lånebeloppet 600 000 kr med vår lägsta ränta och en amorteringstid på 40 år.

Några få detaljer till i lånekraven:

När du lånar hos BlueStep läggs alla dina lån du har på bostaden hos oss. Lägsta lånebelopp hos oss är 150 000 kronor. Om du inte har några lån på din bostad är detta det lägsta belopp vi lånar ut. Om du redan har befintliga lån på bostaden som överstiger 150 000 kronor kan du låna ett lägre belopp eftersom ditt nya lån då överstiger vårt minimibelopp.

Man får intrycket av att det är bra att du har ett stort lån redan innan. Jag noterar att det passar in lite väl bra på det där med exekutiv auktion. Intrycket stärks när man tittar vidare på hemsidan och läser om deras marknadsföring mot eventuella samarbetspartners.

Vi söker efter fler partners. Vi är särskilt intresserade av nya samarbeten inom följande branscher:

  • Bank
  • Inkassobolag
  • Fastighetsmäklare
  • Redovisningskonsulter
  • Skuldrådgivare

Några argument

Vilka fördelar innebär ett samarbete med BlueStep för ett inkassobolag

Många av de personer som hamnat hos inkasso har övervärden i sin bostad eller fritidshus. Detta är kapital som tidigare var låst eftersom traditionella långivare inte godtar exempelvis en obetald skuld eller betalningsanmärkning. Vi accepterar denna omständighet, så länge låntagaren löser sina skulder.

Vilka fördelar innebär ett samarbete med BlueStep för dig som fastighetsmäklare

En kund utan lånelöfte från bank behöver inte innebära en förlorad kund. Vi ger dig en möjlighet att föreslå kunden en alternativ lösning. För dig som fastighetsmäklare innebär detta att antalet möjliga budgivare ökar.

Kommer ni ihåg… 1+1 = Exekutiv auktion. Eller amorteringar med höga riskräntor in från de som på det traditionella sättet är obemedlade.

Sen är det väl inte helt överraskande att VD Rolf Stub har sin bakgrund som chef för två stora inkassobolag.

Så, då kan vi alltså se att företagen som får anställda med lägre eller mer flexibla lönekostnader är vinnare. Nu ser vi också att de företag som kan utnyttja dessa människors situation också är vinnare. Vem är de tredje, kan det vara… regeringen?

Det visar sig att Alliansregeringen inte bara öppnar upp affärsmöjligheter för företag som Bluestep. De anlitar också dessa specifika företag för sin strategi att ombilda allmännyttan till bostadsrätter på ett mycket aggressivt sätt.

En vän berättar om att för några år sedan i Husby drog staden igång sin PR-
kampanj Bildabostad för att få folk att köpa sina hyreslägenheter i
miljonprogramsområden. Och då fick ju Bluestep vara med på stadens
infomöten med hyresgäster och prata om hur bra det var att folk som
inte kunde få vanliga banklån kunde få lån hos dem.

Även Internationalen skriver:

Till mötena bjuds experter på boendeomvandling in: konsulter och banker. Högräntebolaget BlueStep brukar också delta, och får presentera sin verksamhet och sina alternativ några minuter under varje möte.

Både Bilda Bostads Anja Almedar och BlueSteps Rolf Stub insisterar på att alla lån med högräntebolaget dels är ett frivilligt och individuellt beslut av låntagaren själv som de inte påverkar i någon rikting, dels att låntagarens ekonomi noga undersöks innan ett lån beviljas. Men båda två försvarar också den höga räntan med att det behövs en ”riskpremie” på grund av den kundkrets BlueStep vänder sig till

Och GT/Expressen fortsätter

Blue step behöver inget tillstånd av Finansinspektionen och myndigheterna saknar därför helt insyn i bolagets verksamhet.

Socialbidrag, arbetslöshet eller betalningsanmärkning ska inte hindra ett bolån. Staden tar nu hjälp av högräntebolaget Blue step för att sälja in ombildningen av allmännyttan i förorten.

- Det finns säkert många som inte har råd att betala tillbaka. Då tas bostaden ifrån dem och säljs exekutivt. Kvar står folk med höga skulder en lång tid framöver, säger Gunnar Wikström, jurist på Konsumentverket.

Men Kristina Alvendal, före detta moderat bostadsborgarråd i Stockholm, ser inget problem med att Blue step är med i ombildningskampanjen.
- Det är bra att det finns aktörer på den svenska marknaden som ger lån till människor som inte kan få det på banken.
Men du ser ingen risk att folk som egentligen inte har råd tar dyra lån?
- Nej, vad jag förstår lånar Blue step inte ut pengar till folk som har för låga
inkomster.

Tre vinnare och en förlorare – Den lilla människan

Istället för att gå den här vägen skulle man kunna gå en annan... genom att förstärka anställningstryggheten och stävja den ökande trenden med visstidsanställningar.
Men det är ju bara min syn på saken.

Alexandra och Åsa Einerstam på HBT-sossen också om det försämrade anställningsskyddet: Ett parti som saboterar för arbetarna är inget arbetarparti
I boken "Du sköna nya hem" kan man fördjupa sig i utförsäljningen av allmännyttan.
Och på "Rädda linjalen" kan man hitta mer information
Netroots övriga bloggares senaste inlägg