11 oktober 2010

Renässans? Sex-timmarsdag för Handels A-kasseanställda

Vid årsskiftet börjar a-kassans handläggare att jobba sextimmarsdagar. Friskare anställda och snabbare ärendehantering är målet.

I januari nästa år kommer handläggarna att börja arbeta sextimmarsdagar. Lönen blir densamma, däremot ska det alltid finnas någon handläggare på plats mellan sju på morgonen och sju på kvällen. De anställda kommer i den mån det är möjligt att själva bestämma vilka sex timmar de vill jobba.

Det meddelar Handelsnytt.
Hur man räknar hem detta?

Man räknar med minskad personalomsättning och färre sjukskrivningar.

Inte så dumt tänkt.
Här har vi några lyckliga som faktiskt kanske kan få en chans att få jobba för att leva och inte jobba för sitt liv.

Nu är det inte huvudsakligen latte-livspusslet jag pratar om där man har makt över sin egen tid och jobbar mycket för att man inte kan sluta. Dessa valde SVT:s Dokument Inifrån att fokusera på när man gjorde ett program med namnet "livspusslet" Jag såg det och gapade av deras blinda fläckar.

Dagens Arbete berättar i sitt senaste nummer om småbarnsföräldrarna Oscar och Linda.

Oscar kan se små spår efter sin fru, en kaffekopp på bordet eller så. Oscar och Linda jobbar båda skift, ofta kvällar och nätter. De har tre barn tillsammans och dagis stänger klockan sex...
Känner ni att ert stora problem är att ni kan bestämma för mycket över er egen arbetstid?

–  Nej, definitivt inte, skrattar Oscar och Linda skakar på huvudet.

–  Kunde man bestämma över sin arbetstid skulle man ju jobba dagtid, det skulle nog både magen och stressfaktorn må bättre av, det är jag övertygad om, säger Oscar.

MediaCreeper