2 oktober 2010

Konflikten i Fönsterputsavtalet används som "slägga" mot sympatiåtgärder

Svenskt Näringslivs och Almegas litterära förmåga och sätt att spegla världen upphör aldrig att förvåna.

"Facket tar till storsläggan och varslar om sympatiåtgärder i den pågående konflikten om ett nytt avtal för fönsterputsare. Åtgärderna drabbar städkoncernen ISS och sex industriföretag som inte har något med konflikten att göra.

Konflikten mellan Fastighets och Almega trappas upp. Den rör ett litet avtalsområde, men konsekvenserna kan bli desto större. Den pågående blockaden mot bland annat övertid och nyanställningar utökades igår med ett nytt varsel om strejk på tre fönsterputsföretag och sympatiåtgärder på ytterligare sex arbetsplatser.

- Varför ska vi drabbas när inte ISS är en del av konflikten? "
Ja, varför ska ett städföretag drabbas av övertidsblockad när det är fönsterputsare konflikten gäller? Jo, därför att konflikten har i högsta grad med ISS och städbranschen att göra som tidningen Lag & Avtal mycket enkelt och pedagogiskt förklarar. "...i dag finns det i princip företag som över huvud taget inte ägnar sig åt att putsa fönster utan bara städar, menar Fastighets ordförande Hans Öhlund."

Poängen är att Städning ska betalas som städning även om det görs av fönsterputsare.

Men en sak har Svenskt Näringsliv rätt i. Konsekvenserna kan bli så mycket större.
Jonas Milton, vd på Almega, är vass i sin kritik mot fackets agerande.

- Fastighetsanställdas förbund hotar hela den svenska modellen genom att ta ut företag med fredsplikt i konflikt. Detta ställer verkligen lagstiftningen om sympatiåtgärder på sin spets.

Denna konflikt använder alltså Almega och Svenskt Näringsliv för att nå pudelns kärna. Svenskt Näringsliv ser det som mycket önskvärt att införa sådana inskränkningar i strejkrätten och Regeringspartierna är inte alls obenägna att leverera.

Ett exempel där just sympatiåtgärder var avgörande var Handels konflikt med Toys R Us
MediaCreeper