5 december 2011

Sjukskriven efter mobbing på arbetsplatsen

I det psykosociala arbetsmiljöarbetet står i många fall både arbetsmiljöverket och facket maktlösa. I alla fall då ärendena ligger på individnivå. Då en arbetstagare lider under förtryck och mobbing på arbetsplatsen finns inte mycket handlingsutrymme. En 22-årig anställd på en av McDonalds restauranger i Stockholm har sjukskrivits på grund av mobbing.
Sker ingen förändring kommer jag att brista. Jag är rädd för att öppna munnen och be om råd eller att säga något över huvudtaget, skriver den anställda i ett brev till sitt fackförbund.
Mikael Berge, regionalt skyddsombud och ombudsman på Hotell- & restaurangfacket har försökt driva ärendet förhandlingsvägen i hopp om god vilja från arbetsgivaren.
Vi hade hoppats på en tydlig markering från arbetsgivaren att han vill göra något åt det här. Men vi möttes av oförstående och en nygjord medarbetarenkät som visade att allt skulle vara frid och fröjd.
Nästan var tionde arbetstagare mobbas på sin arbetsplats årligen. Andelen har ökat sedan 1990-talet. Arbetsgivare bär ansvaret för den psykosociala arbetsmiljön, men väljer i många fall att blunda. Arbetsmiljöverket driver inte enskilda fall.
Många människor offras, säger Mikael Berge uppgivet.
Läs mer om ärendet här.
MediaCreeper