18 augusti 2011

Både fack och arbetsgivarorganisationen sågar regeringens "jobbpolitik"Kommunalarbetaren:

Det krävs en annan arbetsmarknadspolitik. Regeringen har misslyckats med sitt främsta mål, jobblinjen. Den kritiken kommer från fack och arbetsgivare i en ny bok som presenterades på onsdagen.

”Bort från ruta ett” heter boken som bygger på ett samtal mellan Emma Lennartsson, chefekonom och utredningschef på Kommunal, Jonas Milton, förbundsdirektör vid tjänsteföretagens organisation Almega, Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO samt Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker på FolksamDetta krävs enligt dem för att den höga arbetslösheten ska minska:

• Riksbanken måste få i uppdrag att också ta hänsyn till sysselsättningen när räntenivån bestäms.

• A–kasseersättningen måste höjas så att arbetslösa har möjlighet att söka rätt jobb och inte tvingas ta första bästa.

• Utbildning av arbetslösa, ungdomar och dem som har jobb så att de har rätt kvalifikationer på framtidens arbetsmarknad.

•Satsning på rehabilitering av sjuka och arbetsskadade och insatser som gör det lättare för funktionshindrade att få arbete.

• Investera i järnvägen och annan infrastruktur.

Emma Lennartsson menar också att det behövs en satsning på välfärden som nu raseras allt mer.
– Det handlar om barnomsorg och äldreomsorg. Vi måste få öppettider inom barnomsorgen så att det passar föräldrarna som vill arbeta heltid. Enligt en undersökning Kommunal gjort så kan inte en tredjedel av kvinnorna arbeta heltid, även om det erbjuds en sådan sysselsättning, på grund av bristande barnomsorg, sa hon.


– Undersökningar visar att jobbskatteavdraget snarare leder till att fler vill arbeta mindre tid än tidigare. Så det har rakt motsatt effekt än vad regeringen hoppas på, sa Emma Lennartsson.MediaCreeper