19 juli 2011

De sänkte Fas 3Det var ett idogt arbete som ledde till det lyckosamma utskottsinitiativet och en (tillfällig) reträtt från regeringen om fas 3.

De som låg bakom mycket av det slitet är ett löst socialt nätverk på facebook. Gruppen heter "Folkupproret mot utnyttjande av praktikanter".

Arbetaren.
Det gick mer än ett år från att de första rapporterna om allvarliga missförhållanden i åtgärden tills dess att den tog sig in i centrum av den politiska debatten. Vad hände egentligen där emellan?
– Det är ett långt och hårt arbete som ligger bakom. Det var med TV4:s och Uppdrag Gransknings program som folk i allmänhet blev medvetna om hur det ser ut, men innan de programmen blev verklighet hade vi varit på redaktionerna otaliga gånger, pushat på och hjälpt dem att hitta fall.

Vi kopplade samman människor som haft något att berätta med journalisterna. Det var några som inte hade något att förlora som vågade träda fram först, när sedan deras historier spreds vågade flera andra följa efter, berättar Vonna Lindström, undersköterska som med knapp nöd klarade sig undan att bli Fas 3-ad genom ett vikariat i Norge.

– Makthavarna litade nog på att nyheter är färskvara. Man drar upp en händelse, folk säger ”det var ju för jävligt” och sätter sig ned och väntar på nästa lösnummer. Nu var det folk som låg på hela tiden, skrev insändare och brev och tjatade om samma sak dagarna i ända utan att ge sig, säger Pentti Salmenranta.

– Men jag vill även tacka våra motståndare. Genom sin arrogans och sitt sätt att i det längsta bara vifta bort frågan, gjorde de mycket för att vända de opinionen mot sig själva, lägger han till.

Susanna Svensson, en annan av de mest aktiva motståndarna... är även kritisk mot facken.
– Man tycker ju att de borde vara bland de första att få signaler om vad som händer, men när jag själv tagit upp detta inom IF Metall verkar det som att de har sovit de senaste 15 åren. Samtidigt så har de också svårt att agera. Jag tror att AF med avsikt ofta placerar arbetslösa utanför deras eget yrkesområde, så att en metallare placeras i butik som ligger under Handels avtalsområde och så vidare, för att försvåra för facket att agera. Det händer också att facket säger nej till en placering och AF bara kör över dem.

Vad kan man dra för lärdomar inför eventuella nya strider?
– Nu finns det ju ett nätverk, vi håller liv i det och kan använda det för att mobilisera mot nya saker. Annars handlar gräsrotsjobb som detta om att skapa kontakter, diskutera, splittras i falanger, förena falangerna igen. Människor är människor, säger Pentti Salmenranta.Rekommenderad läsning:

Alliansfritt Sverige och Sebastians tankar om Folkpartist som kritiserar konsekvenserna av sin egen förda skolpolitik
Sebastians tankar och parkstugan om just bra tankar om varför 5:e jobbskatteavdraget är en minst sagt tveksam idé.
Helena i Parkstugan har också gjort dagens goda gärning som hyllning till frihetshjälten Nelson Mandela

Roger Jönsson - Om att Folkpartiet försöker skönmåla fas 3
Röda berget applåderar Coop för att de tar sitt ansvar i konflikten mellan Israel och Palestina
Thomas Böhlmark tycker precis tvärtom.
MediaCreeper