22 mars 2011

Securitas i blåsväder - bekämpar facket i Indien


I nyheterna rapporteras det nu att Securitas behandlar sina anställda illa. Den här gången i Indien. SVD:
840 kronor i månaden, ingen semester, ingen sjukersättning – så ser villkoren ut för en Securitasvakt i Indien. Den svenska säkerhetsjätten med verksamhet i 45 länder och 280 000 anställda får nu svidande kritik av facket som vittnar om missförhållanden och slavliknande villkor.
Aftonbladet tillägger:

Securitas hävdar att man inte försvårar fackligt engagemang – tvärtom uppmuntrar man det. På företagets hemsida står att ”Securitas respekterar alla medarbetares rätt att bilda fackföreningar eller bli medlemmar i de fackföreningar de själva väljer”. Verkligheten är en annan. Det var inte länge sedan företagets egen broschyr berättade att ”en icke fackligt ansluten personalstyrka” är del av indiska Securitas ”winning edge”. Så mycket för det där med ärlighet.
I nyheterna i Sveriges Radio igår följde man upp SVD:s granskning och sa felaktigt, antagligen utifrån SvD:s artiklar att senast Securitas misskötte sig i en liknande fråga var 2003, då i USA.
Detta stämmer inte, Löntagarbloggaren rapporterade utförligt om antifackliga kampanjer i amerikanska Securitas så sent som för ett par månader sedan.

Röda berget följer också upp nyheten:
Gustaf Douglas är störste ägare i Securitas. Gustaf Douglas sitter även i moderaternas partistyrelse. Moderaterna framställer sig själva som ”det nya arbetarpartiet”, men har i sin styrelse en man vars företag anses vara ett av de sämsta bolagen på socialt ansvar som finns noterat på Stockholmsbörsen.
MediaCreeper