25 april 2011

Idag är det dags - Påskuppropet 2011
Den 25 april är det dags att gå man/kvinna ur huse och protestera mot den inhumana sjukförsäkringen i ett gemensamt Påskuppror. Många är de städer som hakat på och fler tillkommer in i det sista. (Kolla upp när det börjar i din stad. De flesta börjar kl 14 men det finns exempel på tidigare start.)
Både SEKO och LO ställer sig bakom Påskupproret.
I regeringens iver att komma åt potentiella ”fuskare” så har sjukförsäkringen gjorts om, gjorts om till den milda grad att människor lider och t.o.m. tar sina liv. Det tillsätts utredningar som ska täppa till de värsta missarna och under tiden går människor under. Varför inte erkänna att reformen blev fel, och riva upp alltihop? Gör om gör rätt!
När till och med Sveriges läkare ställer sig kritiska till Försäkringskassans förtroendeläkare så måste man inse att något är helt fel. I Dalarnas Tidning skriver läkaren Björn Hammarskjöld:

” - Försäkringsläkare (Försäkringskassans försäkringstjänstemän utan beslutanderätt, FUB) verkar fatta ett uniformt beslut i samtliga ärenden de tittar på, "patienten har inte arbetsförmågan nedsatt med minst 25 procent, oavsett vad behandlande läkare skriver. Handläggaren läser vad FUB har skrivit utan att, som det verkar, inkludera behandlande läkares bedömning. Det spelar ingen roll om det är en eller flera kliniskt verksamma läkare som gör en likartad bedömning, patienten saknar arbetsförmåga, FUB gör i alla fall sin egen bedömning och skriver ett utlåtande, anger Björn Hammarskjöld och menar att detta är helt i strid med gällande lag och kassans eget metodstöd.”


Socialförsäkringens alla enskilda fall, kan inte ha fel. I varje enskilt fall finns anhöriga och familj runt den drabbade, vilket gör att det drabbar många fler än just den enskilde. Det är en vinkel som det inte pratas om.

Givetvis får Påskupproret även kritik från olika håll, bland annat från Moderaternas sida Hans Wallmark (M) Riskdagsledamot och ledamot av Kyrkomötet skriver på Bloggen Nya Moderaterna, Ängelholm:

” Det finns dock två stora faror. För det första, partipolitiseringen. Från vänsterhåll applåderas kampanjverksamheterna. Kyrkornas oberoende innebär en självklar rätt, rent av skyldighet, att kritisera och fästa uppmärksamheten på det som ses problem och orättvisor. Men det gäller att göra det på ett klokt och vist sätt. För det andra finns en fara i att helheten går förlorad. Vilka är de grundläggande faktorerna och strukturerna som är bäst för landets alla sjukförsäkrade och de som lever i hushåll med små marginaler? Är det ett växande och inkännande Sverige som eftersträvas eller ett präglat av ointresse för tillväxt och utveckling?”


Han är kritisk till att kyrkan gått med i Påskupproret han avslutar med orden:
” Låt inte ett viktigt diakonalt arbete förvandlas till kampanjverksamhet. Att vara högljudd är inte nödvändigtvis samma sak som att vara relevant.”


Jag tycker inte man ska underskatta Svenskarna, det ”Sovande folket” skriven av Fredrik Reinfeldt, har vaknat! Ett citat ur boken:
” Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.”


Det har vi nu sett, att i alla fall inte Alliansen kan. Just därför, behövs Påskuppropet.
MediaCreeper