26 mars 2011

Arbetstagardefinitionen - Nedslag i Juholts linjetal



Idag kl 10.00 klev Socialdemokraternas nyvalda partiordförande Håkan Juholt upp i talarstolen. Han inledde med att förankra oss medborgare som kulturmänniskor. Att kulturen är ett helt avgörande värde och verktyg för oss människor att förstå oss själva och varandra. En förutsättning för det pånyttfödda modeordet Solidaritet.

Men nedslaget jag i detta inlägg fokuserar på är problemet med F-skattsedel och något som kallas för arbetstagardefinitionen. Dvs att du ska ha rätt att vara anställd om du endast har en uppdragstagare.

Håkan Juholt:
...så uppmanas man klämkäckt att starta eget företag – kanske diska
på någon krog, men inte som anställd utan som egen företagare med Fskattesedel.
Så kringgås både arbetsrätt och kollektivavtal.


Men det är inte bara krogfolk som råkar ut för den här problematiken. GS-facket hamnade nästan i konflikt i samma fråga senaste avtalsrörelsen.

Dagens Arbete 2010-05-04:
Arbetstagardefinitionen reglerar att de som arbetar i skogen är just anställda. Enskilda skogsarbetare kan alltså inte anlitas som företagare med f-skattsedel.

Enligt GS vill SLA ta bort definitionen. Facket befarar att få arbetsgivare skulle välja att anställa skogsarbetare om de istället kan anlita varje person som en enskild företagare. Rättigheter och skydd som anställda har i sitt kollektivavtal skulle försvinna och den som säljer sig till lägst pris skulle få uppdragen.


Men striden vanns med hjälp av strejkvapnet. Dvs hotet om strejk men utan att konflikten förverkligades.
GS lyckades med fighten för schysta villkor i skogen. Det här var ett viktigt krav som GS aldrig hade gett upp. Arbetsgivaren ville gå tillbaka 50 år i tiden och det skulle ha skapat en delvis oreglerad skogsmarknad samt dumpning av sociala villkor i skogen. Nu är det äntligen löst och
GS kan fortsätta att arbeta framåt istället för att backa 50 år.
MediaCreeper