Dessvärre är det inte alls självklart att ha ett heltidsjobb. Går man ut och tittar på lediga i jobb på Arbetsförmedlingens platsjournal, är heltid ovanligt, de lediga jobb som finns att söka är oftast deltid eller ännu värre, via bemanningsföretag och då timanställning. Är man anställd av ett bemanningsföretag har man inte ens rätten att utnyttja de 75 deltidsdagarna . Den här regeringen med Sven-Otto Littorin som dåvarande arbetsmarknadsminister, införde 2007 en regel i A-kassan som säger att man har rätt att stämpla upp till heltid i endast 75 dagar. Detta infördes med motiveringen att:
Nu har arbetsgivaren ett ansvar, och det är att lyssna på sina medarbetare och erbjuda dem heltid. Vi ska inte göra detta i lag och inte genom att vältra över kostnaderna, utan man får faktiskt ta ett eget ansvar.
Som Littorin svarade i ett anförande i riksdagen 2009 angående 75-dagars regeln.
Inte många arbetsgivare har lyssnat på Littorin och tagit det ansvaret fullt ut.
Samma år lade Socialdemokraterna in en motion om Heltid och trygga anställningar. Där de ville lagstifta om heltid. Normen för anställningar ska vara heltid och det ska regleras genom lagstiftning.
Den motionen fick avslag .Socialdemokraternas Anneli Särnblad och Marita Ulvskog skrev bland annat i motionen:
Under valrörelsen lovade Moderaterna väljarna att bara man arbetade lite, om så bara deltid, skulle man få ta del av de nya skattesänkningarna, vilket skulle leda till en bättre hushållsekonomi.
Bara ett år senare ser vi hur Moderaterna sviker sitt vallöfte genom att införa en stupstock i a kassan för deltidsarbetslösa efter 75 dagar utan att vidta några andra åtgärder. Deltidsarbetslösa kommer att bli heltidsarbetslösa. Det är inget annat än orättvist.
Där är vi kvar än i dag 2011. Detta har medfört att många åkt ur A-kassan och in i JUG (Jobb och utvecklingsgarantin) det gäller de som efter 75 deltidsdagar är ensamstående med barn. Resten av alla del/tim.tidare har antingen fått låta bli att jobba helt, och stämpla upp resterande dagar av de 300 A-kassa dagar man har rätt till, eller så har de fortsatt jobba på timmar utan någon som helst ersättning mer än tim.lönen.
Eftersom A-kassan baseras på årsinkomsten så väljer många att inte söka deltidsjobb, för då sänks A-kassan om man blir arbetslös. Det gäller likadant inom bemanningsföretagen som har en förkärlek till att timanställa sin personal.
LO tidningen har tagit upp rätten till heltid i ett flertal artiklar den 16 september, där vårdpersonal kräver heltidstjänster.
Men Kommunals ordförande Annelie Nordström är luttrad.
– Det är mycket snack och lite verkstad. Jag blir väldigt nöjd om politik blir mindre av att vilja och mer av att göra, oavsett om det är socialdemokrater eller moderater som gör något, säger hon.
Socialdemokraterna har dragit slutsatsen att det krävs lagstiftning.
Arbetslösa på timmar och deltid behöver jobba fler timmar! Inte hamna i sopstationen som kallas Fas3. Slopa deltidsregeln, lagstifta om rätten till heltid, så kommer antalet i Fas3 och inom hela JUG minska. För man kan faktiskt både vara arbetslös och ha ett jobb. Ett jobb man vill fortsätta med även efter 75 deltidsdagar. Annars är det lätt att man blir bortglömd och får ännu svårare att lyckas få ett heltidsjobb. En sak till, man tappar även timmar på LAS när man, genom en regel som inte lett någon stans, mer än till att öka utanförskapet, stjälper människor.
Så Hillevi Engström det är dags att ta ansvar! Precis som Reinfeldt och Borg säger. Arbetslösa är inte lata och har svårt att ta sig upp på morgonen! Arbetslösa vill jobba!