3 maj 2011

Fas 3 - Halvtid eller slutet på denna pysselsättning?I morgon kommer både Uppdrag Granskning och SVT Debatt handla om den sista fasen i Alliansregeringens Jobb- och utvecklingsgaranti, nämligen Fas 3.

Mycket har skrivits om detta på sista tiden i alla möjliga media. Inte minst här på löntagarbloggen. En sammanfattning av detta har förtjänstfullt Björn Fridén gjort på Aftonbladets ledarblogg idag. Här några nedslag från den texten.

Mittnytt:

”En tittare beskriver ett projekt där blommor ska virkas till försäljning - men hittills har man inte fått något garn till jobbet. Trots det finns det tio personer i det fas 3-projektet, där arbetsgivaren alltså får 5000 kronor per person och månad från Arbetsförmedlingen.”

SVT:

”Trots att han inte var skogsarbetare skickades Håkan Altin ut ensam i skogen när han deltog i Fas 3. Röjningen gick snett och Håkan Altin omkom.”

Corren:

”Corren har hos Arbetsförmedlingen begärt ut listan över Fas 3-anordnare. Arbetsförmedlingen säger nej. Myndigheten hänvisar till offentlighets- och sekretesslagen och hävdar att företagen kan skadas om det blir känt att de får bidrag från staten. Corren har ändå fått fram listor över Fas 3-anordnare i Östergötland. En granskning visar på företagare med betalningsanmärkningar, som upprepade gånger har drivit olika företag i konkurs och som är dömda för brott.”

Dagens Arbete:

– Det är precis så här det är tänkt, sa statsminister Fredrik Reinfeldt när han besökte Prio 1 i Sundsvall i november förra året. ”Riktiga jobb”, kallade han verksamheten som leds av en partikamrat. För arbetskraften får Prio 1 ersättning från staten.