8 februari 2011

Ska facken tvingas ta över sjukförsäkringarna?

Enligt en artikel i tidningen Kollega
På DeLaval i Tumba kan de anställda inte räkna med någon löneökning i år. Istället ska hela potten användas till en sjukförsäkring. Fackklubb och personalavdelning är positiv till förslaget, men bland de anställda hörs andra tongångar.
Ska detta bli verklighet för Svenska fackklubbar och ingå i löneförhandlingar? I snitt tvingas medlemmarna avstå ca 1500 kr i höjda löner och i stället få en sjukförsäkring. Är detta i linje med fackets intressen? Eller är det så att det tvingas fram genom att vi fått jobbskatteavdraget? I så fall borde skatterna höjas omgående. Den allmänna sjukförsäkringen är hotad och de som inte har en anställning kommer få sämre vård, eller ingen vård alls.

Alla som inte ingår i kollektivavtalen på arbetsplatserna runt om i landet kommer inte få ta del av försäkringen. Det finns många som är tillfälligt anställda eller har någon form av praktik i Arbetsförmedlingens regi. Dessa stängs ute och försäkringen blir osolidarisk.
Dels avstår man en löneökning som i praktiken skulle innebära 1 500 kronor mer i plånboken per år. Dels innebär den här typen av avtal att man går före vårdköerna, om man blir remitterad till en specialist, vilket inte känns särskilt solidariskt, säger Hasse Hansson, som utvecklar mjölkningsutrusning på DeLaval.
Kontentan av detta blir ett fack som, i stället för att se till så anställda får högre löner, kommer tvingas gå regeringens ärenden för medlemmar som eventuellt blir sjuka. Ska fack och arbetsgivare behöva försvara den Svenska modellen genom att tvingas städa upp efter regeringen?

Yvonne (Vonna) Lindström
MediaCreeper