8 oktober 2010

Vårdförbundet kritiserar sjukfrånvaroblankett - men den är ju helt i linje med "arbetslinjen" – döm själva!

”Det är ett sätt att kringgå sjuklönelagen” anser Vårdförbundet om den kritiserade sjukförsäkringsblanketten på Hässleholms sjukhus.
Han förklarar att arbetsgivaren med sin blankett (se pdf nedan) vill att den anställda ska redogöra för på vilket sätt som arbetsförmågan är nedsatt.
– Vi anser att det är ett sätt att kringgå sjuklönelagen och att arbetsgivaren försöker inhämta information som individen inte behöver lämna enligt vår tolkning av sjuklönelagen...

På Hässleholms sjukhus ställer man sig frågande till Vårdförbundets kritik.
– För oss så är sjukförsäkringsblanketten ett led i rehabiliteringen. Enligt sjuklönelagen ska arbetstagaren intyga att han eller hon har varit arbetsoförmögen och sedan ska arbetsgivaren bedöma graden."
Två människosyner krockar i de olika förslagen till blanketter. Hässleholms sjukhus blankett där allt ansvar och skuldbeläggning läggs på individen, och vårdförbundets blankett där man har ser ett tydligare rehabiliteringsansvar hos arbetsgivaren.

Men som sagt, jag råder er att döma själva!

Och kan i samma andetag rekommendera "Individualiseringen av välfärdssamhället", ett anförande hållet av Ann-Marie Lindgren


intressant?
MediaCreeper