12 december 2011

Snart flyttar lärarna till andra nordiska länderLärarlönerna ökar mer i Danmark, Norge och Finland än i Sverige. Nu tjänar lärare i Danmark 49 procent mer än lärare i Sverige. Det visar statistik som Lärarförbundet presenterar i en ny rapport.

– Svenska lärare fortsätter att halka efter sina nordiska kollegor i lön. I och med att skillnaderna ökar öppnar sig alltmer en alternativ nordisk lärararbetsmarknad, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.


Det är lite konstigt eftersom Jan Björklund som är vice statsminister vill prioritera lärarna.
Höjda lärarlöner. Det är Folkpartiets högst prioriterade krav inför regeringens budgetförhandlingar i höst, enligt Jan Björklund.


I Norge har medellönen för lärare ökat med 69 procent under de senaste tio åren, i Danmark med 66 procent och i Finland med 57 procent. I Sverige har lärarnas medellön bara ökat med 45 procent under samma period.

När lärarlönerna i OECD-länderna jämförs hamnar Sverige på plats 22 av 32.
[...]
Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén kommenterar siffrorna:
– Svenska lärare borde löneturista i mycket större utsträckning, både i och utanför landet. Det är ett mycket bra sätt att öka trycket på ett förändrat löneläge.


Frågan är bara vilka som ska jobba för kvalitén och framtiden i den svenska skolan när både lärarna och eleverna uppmanas att rösta med fötterna så fort något är dåligt?

OECD-rapport därifrån dessa siffror är framarbetade av Lärarförbundet
"Education at a glance"