19 september 2011

Vad tycker egentligen arbetsmarknadsministern om försvagat anställningsskydd?Bakgrunden är det regeringsförslag som vi skrev om häromdagen där essensen är:

I praktiken så kan arbetsgivaren säga upp dig för han tycker att du missköter dina arbetsuppgifter. Du kommer säkert att vinna rättegången men under tiden ( ca 1 år) så har du då ingen rätt till lön innan det avgörs i domstol. Vem har råd med detta? inte den vanlige knegaren!


Men vad tycker egentligen arbetsmarknadsministern om det här?
Det kan man verkligen fråga sig och det gör också Samuel Engblom på TCO-bloggen Utredarna utifrån ett uttalande arbetsmarknadsministern gör i Dagens industri.

I en intervju i Dagens Industris helgbilaga DI Weekend får arbetsmarknadsminister Hillevi Engström frågan om lagen om anställningsskydd kan vara en orsak till att det är svårt för vissa grupper att ta sig in på arbetsmarknaden.

- Vi skapar inte fler arbeten genom att göra det enklare att sparka människor, svarar hon.

Ett bra svar, om det inte vore för att hon på regeringssammanträdet samma dag som intervjun publicerades, torsdagen den 15 september, var med och antog direktiv till utredningen Översyn av regelverket vid tvister i samband med uppsägning (Dir 2011:76).
[...]
Bytte hon åsikt mellan DI-intervjun och regeringssammanträdet, och i så fall varför? Eller är det så att intervjusvaret ska bokföras på kontot ”retorik” medan utredningsdirektiven hör hemma under ”praktisk politik”.


Så frågan kvarstår... vad är arbetsmarknadsministerns egentliga åsikt i frågan?
MediaCreeper