16 juni 2011

Björklund vilse i Lex LavalIgår var det partiledardebatt. Mycket fokus las på det första mötet mellan Fredrik "Raj-Raj" Reinfeldt och Håkan Juholt.

Men Jan Björklund var med och uttalade sig om oppositionens utskottsinitiativ gällande Lex Laval. Detta uttalande har kommenterats av Jan Andersson, ansvarig för denna fråga i Europaparlamentet under många år.

Björklund menade att vi i Sverige kan hävda svenska avtal då utländska byggföretag kommer till Sverige med utländsk arbetskraft. Det är en sanning med flera modifikationer. Sanningen är att man bara kan hävda de minimivillkor som finns i de svenska avtalen. Det innebär att utländska företag kraftigt kan pressa ned villkoren i avtalen mot de minimivillkor. Minimivillkor är inte det normala för den svenska arbetskraften. För det andra kan man inte kräva svenska kollektivavtal om dessa minivillkor är uppfyllda. Det blir med andra ord lettiska , estniska och polska avtal som gäller om minivillkoren är uppfyllda. Dessa avtal ligger inte i nivå med de normala avtalen och blir dessutom mycket svåra att kontrollera. För det tredje så vill inte Björklund och regeringen att det ska finnas någon representant för det utländska företaget som facket kan förhandla med.
MediaCreeper