23 februari 2011

Fas 3-listor över vilka som är anordnare hålls hemliga

Dagens märkligaste nyhet:
Nej - skattebetalarna ska inte få veta vilka företag som får bidrag av staten för att sysselsätta folk i Fas 3.Arbetsförmedlingen vägrade lämna ut listorna på företagen till Corren, och Kammarrätten anser att beslutet var rätt.

[...]

Corren hävdar att bidragen för Fas 3 inte har något med företags affärs- eller driftsförhållanden att göra - eftersom det faktiskt är förbjudet för företag att tjäna pengar på Fas 3-deltagare, och förbjudet för deltagarna att utföra ordinarie arbetsuppgifter.

[...]

Inför domen fick Corren och Arbetsförmedlingen yttra sig till rätten. Arbetsförmedlingen hävdade i sin inlaga återigen att bidraget för Fas 3-personer tillhör uppgifter om "ett företags verksamhet, organisation, budget med mera". I så fall räknar företagen in Fas 3-bidragen i sina budgetar och det är förbjudet, hävdade Corren.

[...]

Fotnot. Corren skickade på tisdagen frågan till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M): Ska det vara hemligt vilka företag som tar emot statligt bidrag för Fas 3-arbetslösa? Om ja, varför det? Ministerns pressekreterare satt i möte hela tisdagen och sa att frågan skulle kollas under onsdagen.

Samma samma fråga ställde vi på löntagarbloggen den 14:e februari när ny statistik publicerades i inlägget "Hur kan man veta att anordnarna av FAS 3 är seriösa"

Dagens kammarrättsbeslut visar tydligt att FAS 3 är en sanktionerad och subventionerad affärsidé. Inte ett sätt att få tillbaka människor på arbetsmarknaden.