7 december 2010

Utländsk arbetskraft utnyttjas med ny lag - Favorit i repris



Eftersom det är så mycket sk*t just nu så blir man alldeles trött.

- Skolan är sämre och mer ojämlik än nånsin.
- Regeringen slösar drygt en miljard på jobbcoacher utan att ha en tanke på att utvärdera.
A-kassan är sämst i hela Europa

Ja, tågen också...

Men vi har nog inte nått botten än. Det kan bli mycket sämre... några som dock har det riktigt jävligt har
Josefin Brink och Christina Höj Larsen (V) skrivit om i GP:


Den nya lagen för arbetskraftsinvandring
Tänk dig följande situation: Du är arbetslös och i desperat behov av ett jobb. Du får tips om att en restaurang i ett land långt borta söker personal.

Väl på plats i det främmande landet hävdar chefen att saker och ting har förändrats. Han kan inte längre erbjuda det ni kom överens om. I stället får du jobba dubbla skift för halva lönen ni kom överens om och login består av en madrass i chefens källare. Du har blivit lurad.

När du hotar med att gå till myndigheterna berättar chefen att du i så fall blir utvisad. Sådan är nämligen lagen – ditt arbetstillstånd gäller bara hos den arbetsgivare du har kontrakt med, och om det kontraktet bryts har du ingen rätt att stanna i landet. Du får visserligen tre månader på dig att hitta ett nytt jobb innan du blir hemskickad. Men du känner ingen, kan inte språket, har inga pengar och ingen bostad så i praktiken har du inget val. Du får åka hem. Lurad, kränkt och pank.



Fräckt av Billström


Att migrationsminister Tobias Billström (M) skyllde på facken när missförhållanden för arbetskraftsinvandrare uppdagades nyligen var därför ett fräckt försök att skylla ifrån sig. Så som lagen är utformad i dag har varken fack eller myndigheter någon reell möjlighet att kontrollera att utländsk arbetskraft inte utnyttjas av oseriösa arbetsgivare.


MediaCreeper